Säkert avancemang i Svenska Cupen

Sirius avancerade på tisdagen till Svenska Cupens gruppspel genom att besegra Strömsbergs IF med 4-0 (3-0) på bortaplan.

Se målen från matchen i spelaren till höger

Det blev en något trevande inledning på matchen på en grön men aningen studsig plan på Hedens IP. Sirius fick inte riktigt rull på bollen till en början, medan hemmalaget inte hade samma anpassningstid till sin hemmaplan.

Sirius skapade matchens första målchans när Charbel Georges sköt över med sex minuter spelade, och under de följande minuterna kom även hemmalaget till ett par halvchanser i Sirius straffområde. Vartefter såg dock Sirius bekvämare och bekvämare ut med bollen och kunde ta ett fastare grepp om matchen.

Till slut tog Blåsvart också ledningen med 1-0 efter 21 spelade minuter. Axel Björnströms inlägg från vänster nådde Ian Sirelius vid den bortre stolpen, och han stötte i sin tur fram bollen till Moses Ogbu som från nära håll kunde sätta bollen i nät.

Strömsberg stack upp då och då när Sirius tappade bollen och kom till ett par avslut under den första halvleken, men för det mesta dikterade Sirius därefter villkoren. Man vann tillbaka bollen högt upp i planen och skapade ett större och större tryck mot hemmamålet.

Efter 40 minuter hittade man till slut igenom igen. Jonas Lindberg fick bollen mitt på offensiv planhalva, vände snabbt om och frispelade en djupledslöpande Ian Sirelius med en väl avvägd passning, och Sirelius placerade in 2-0 vid den första stolpen.

Sirius hann med ett mål till precis innan paus, efter att ha tagit sig in och ut ur Strömsbergs straffområde under flera minuter. Till slut nådde Axel Björnströms inspel fram till Charbel Georges, som med sitt första avslut träffade målvakten innan han kunde raka in sin egen retur till 3-0.

Sirius inledde även den andra halvleken piggt, men den totala dominans man haft under den första halvlekens andra halva avtog vartefter, och matchen öppnade upp sig något. Under den andra halvleken avstyrde Lukas Jonsson ett friläge och en Strömsbergsspelare sköt högt över framför ett i stort sett öppet mål, men Sirius hade också gott om chanser att utöka sin ledning.

Den unga trion Isak Bråholm, Sylvin Kayembe och Henry Offia fick hoppa in för Blåsvart, och framför allt den sistnämnde satte avtryck i sin debut. Efter att flera gånger ha hotat med sin snabbhet i djupled fick han till slut sätta spiken i kistan med sitt 4-0-mål efter 85 minuter. 18-åringen fick bollen vid straffområdeslinjen, drog bort sin försvarare och skickade snyggt upp bollen i det närmaste krysset.

– Henry ska ha ett jätteplus för sitt inhopp, han står för många bra aktioner och ett fint mål. Jag tycker även att Tim (Björkström) och Jonas (Lindberg) förtjänar höga betyg för sin första halvlek när matchen fortfarande levde, säger Thomas Lagerlöf.

Siriustränaren är nöjd med att avancemanget löstes utan större bekymmer.

– Vi klarade av det så att det blev en ganska enkel resa, men de hade något halvläge när det fortfarande bara stod 1-0, så det hade kunnat bli tuffare. Vissa spelare gör riktigt bra ifrån sig, medan andra är lite slarvigare och faller ner i det där man får när man möter lag som ger en tid, och man börjar använda den tiden till att göra ingenting. Då går det för sakta, och dessutom var planen extremt långsam vilket gjorde att man verkligen fick anstränga sig för att hålla uppe tempot, säger Thomas Lagerlöf.

– Det var helt okej utan att vi gör någon fantastisk insats. Jobbet är gjort och det var en stabil seger utan att vi behövde ta ut oss allt för mycket.

Segern innebar att Sirius för sjunde gången av sju möjliga säkrade avancemanget till Svenska Cupens gruppspel i vår.