Övertygande 2-0-seger borta mot Elfsborg

Sirius tog en övertygande 2-0-seger borta mot Elfsborg på lördagen, Blåsvarts sjätte raka match utan förlust. Shkodran Maholli och Alexander Nilsson stod för målen i den andra halvleken.

Hemmalaget inledde matchen bäst, och förde spelet under de första minuterna. Sirius låg tryggt på egen planhalva och bevakade sina motståndare, men blev kanske lite för bekväma för en stund. I matchens femte minut lyckades Elfsborgs kreatör Simon Lundevall nämligen på egen hand ta tag i bollen ute på sin vänsterkant, dribbla sig igenom fem Siriusspelare och komma in helt ensam mot Joshua Wicks i straffområdet. Men Wicks kom ut, höll sig på benen och kunde när Lundevall avslutade högt stoppa bollen med hjälp av halsen.

Vartefter började bollinnehavet skifta mer till Sirius fördel. Blåsvart vann bollen högre upp i planen och kunde sedan flytta upp spelet på Elfsborgs planhalva. Det var överlag en ganska jämn första halvlek, men efter den inledande kvarten var det för det mesta Sirius som hade initiativet. På det regnvåta konstgräset på Borås Arena fick man fart i passningsspelet på ett helt annat sätt än i de senaste matcherna, och lät ett formstarkt Elfsborg springa på sin egen hemmaplan.

Riktigt heta målchanser var den första halvleken dock inte överfull av. Efter Lundevalls tidiga läge var det Sirius som skapade nästa möjlighet, när Niklas Busch Thors inspel från vänster gav Philip Haglund skottläge i straffområdet. Avslutet med bredsidan mot det första krysset passerade dock strax över ribban.

Shkodran Maholli höll sig framme ett antal gånger under de första 45 minuterna. Han sköt ur snäv vinkel strax utanför och han nådde sånär ett par farliga inspel i straffområdet. Nära kom också Elias Andersson gånger två. Först sköt han ett lågt skott som distans som Stuhr Ellegaard i hemmamålet tvingades styra ut till en hörna, och en stund senare tog han hand om en frispark från 30-talet meter. Han avlossade en riktig rökare som mycket väl såg ut att ha kunnat leta sig in i det bortre krysset om inte Stuhr Ellegaard återigen fått fingertopparna på bollen och styrt den via ribban och ut.

Lundevall hotade återigen för hemmalaget strax före paus, då han dribblade sig in i Sirius straffområdet och avlossade ett skott som en välplacerad Wicks dock inte hade några problem att skopa upp i famnen. Den första halvleken slutade därmed mållöst, och ovisst.

Efter paus dröjde det bara sju minuter till dess att läget blev ett helt annat. Sirius fick en hörna och Kim Skoglund nickade i farligt läge i ryggen på en täckande försvarare. Bollen studsade sedan runt i straffområdet för ett par ögonblick innan Shkodran Maholli dök upp och från nära håll dunkade in Sirius ledningsmål till 1-0.

Efter målet kunde Sirius under en period ta ett ordentligt grepp om matchen. Man rullade stundtals ut Elfsborg och släppte inte till några egentliga målchanser. Under den andra halvlekens andra halva började hemmalaget få grepp om bollen och kunde försöka forcera in en kvittering, men Sirius försvarade sig bra även i en mer tillbakadragen position.

Elfsborg skapade egentligen en het målchans, då skicklige Issam Jebali väggspelade sig igenom Siriusförsvaret. Hans lobbpassning till Lasse Nilsson nickades ner precis bakom en felvänd Oscar Pehrsson, och Jebali kunde gå på avslut i straffområdet. Han lobbade bollen över en utrusande Joshua Wicks, men hade inte satt tillräckligt med fart på bollen för att den skulle hinna passera mållinjen innan Jesper Arvidsson hann tillbaka för att rensa undan.

Matchens andra mål skulle istället Sirius göra. Den fyra minuter långa tilläggstiden var på väg mot sitt slut när Sirius kontrade, och inhoppande Stefano Vecchia fick bollen en bit utanför straffområdet. En elegant vrickning tog honom förbi den närmaste försvararen, och ett snabbt avslut med bredsidan träffade klockrent i stolpen.

Sedan blev det rörigt. Bollen rullade ut till en Elfsborgsförsvarare som försökte rensa, men Alexander Nilsson blockerade bollen som flög rakt upp i luften. Näste försvarare försökte nicka bollen hem till egen målvakt, men nådde inte alls så långt som han ville. Stuhr Ellegaard sprang ut, men missade bollen och flög över ryggen på Alexander Nilsson. Istället var det Nilsson som fick bollen, och kunde rulla 2-0 i ett öppet mål.

Sirius 2-0-seger var övertygande, och Thomas Lagerlöf var mycket nöjd med lagets insats.

– Fantastiskt bra, bästa insatsen på väldigt länge. Vi försvarar oss bra och är snabba och skickliga i att förflytta bollen, så Elfsborg tappar helt energin när de inte får tag på oss. Det var helt vad vi hoppats på att kunna göra, och väldigt bra genomfört framför allt i kombinationen av att jobba hårt tillsammans men även skickligt individuellt. Det var väldigt många bra insatser, säger Thomas Lagerlöf.

– Det var verkligen Sirius igen efter den lite temposvaga, raka fotbollen som vi presterade mot Häcken. Det känns skönt att få ett kvitto på att det räcker väldigt långt om vi är Sirius, vi behöver inte vara mer än så.