Östersund rann ifrån efter missade lägen

Sirius stod länge för en stark försvarsinsats borta mot Östersund, men när lägena kom tog man dem inte och istället kunde hemmalaget till slut rinna ifrån till seger med klara 5-2 (1-1) på Jämtkraft Arena.

Som de så ofta gör på sin hemmaplan tog Östersunds FK initiativet i matchinledninge. Hemmalaget inledde matchen med bollinnehavet och Sirius fick lägga sig på försvar.

Blåsvart hade inledningsvis svårt att få igång något eget passningsspel, när man vann bollen tog hemmalaget den snart tillbaka och började om igen. Samtidigt släppte Sirius inte heller till några egentliga målchanser, ÖFK tvingades testa ett par avslut utifrån men kom sällan eller aldrig runt eller igenom ett tätt blåsvart försvar

Bara två ordentliga målchanser fick Östersund i den första halvleken. Dels då en fast situation skapade oreda i Sirius straffområde innan bollen kunde rensas på mållinjen, och dels då ett par märkliga studsar utanför straffområdet gav Alhaji Gero ett plötsligt friläge. Joakim Wulff kom snabbt ut ur sitt mål för att möta upp ÖFK-anfallaren, men överlistades av en behärskad lobb och ställningen var därmed 1-0 efter 28 minuter.

Sirius hade lyckats lyfta upp sina positioner något vartefter, och gjorde så ännu mer efter Östersunds ledningsmål. Blåsvart tog gradvis över initiativet och Moses Ogbu kom till en första chans när han löpte igenom och fick sitt avslut ur snäv vinkel räddat.

Efter ytterligare några minuter av mycket spel på offensiv planhalva fick Sirius en frispark långt ute på högerkanten. Jesper Arvidsson klev fram för att ta den, Philip Haglund dök upp på den första stolpen och så var det kvitterat till 1-1 efter 39 minuter.

Sirius kunde dessutom mycket väl ha gått till halvtidsvila med en 2-1-ledning, men när Christer Gustafsson fick fritt skottläge mitt i straffområdet på en passning snett inåt bakåt i minut 44 fick han inte bättre träff än att hemmamålvakten Aly Keita kunde stöta undan avslutet. Ställningen var därmed 1-1 i paus.

– Vi gör väldigt mycket rätt i första halvlek. Vi vet att man kommer att behöva försvara sig när Östersund spelar bra, och i första halvlek stänger vi ner fullständigt, de kommer inte runt en enda gång. De har två målchanser, den ena efter en kantfrispark och den andra efter att de vunnit tre motlägg när de gör 1-0, säger Thomas Lagerlöf.

– Däremot har vi alldeles för dåligt eget passningsspel de första 20-25 minuterna, men efter det jämnar vi ut spelet, kvitterar och har ett jätteläge att göra 2-1. Jag är jättenöjd med det vi gör i första halvlek, både när vi tingas försvara men också när vi tar oss ur det, skapar målchanser och tvingar dem att försvara i andra halvan av halvleken.

Den andra halvleken blev dock en helt annan än den första. Efter 45 minuter av god kontroll på motståndarna började Sirius plötsligt få problem. Hemmalaget kom runt och igenom gång på gång, och när Curtis Edwards efter 54 minuter stötte in returen på Tesfaldet Tekies avslut till 2-1 för Östersund var det logiskt efter ett antal jobbiga Siriusminuter.

Ändå fick Sirius en jättechans att ta sig tillbaka in i matchen. Efter 66 minuter byttes Shkodran Maholli in, och första gången han fick bollen tog sig Siriusanfallaren till matchens nästa stora läge. Efter att ha snott åt sig en dålig ÖFK-passning och stuckit iväg mot mål vände han bort en försvarare i straffområdet och gick på avslut. Siktet var inställt på det vänstra krysset, men bollen träffade istället klockrent i kryssribban.

Det ögonblicket skull visa sig bli avgörande för matchen, när det sedan bara dröjde ett par minuter innan hemmalaget istället kunde utöka sin ledning. En passning in från kanten nådde Jamie Hopcutt utanför Sirius straffområde, och ÖFK-inhopparen avslutade säkert, lågt intill stolpen bakom Joakim Wulff.

3-1 blev sedan 4-1 bara två minuter efter det, då Dino Islamovic stack iväg i djupled och ur snäv vinkel lyckades tråckla in bollen mellan Joakim Wulff och den första stolpen.

Målkavalkaden fortsatte med ytterligare ett mål bara två minuter därpå, men den gången för Sirius. Shkodran Maholli sparkades omkull i straffområdet och Jesper Arvidsson tände en gnista av hopp när han säkert rullade in den efterföljande straffen till 4-2.

Sirius gjorde vad man kunde för att trycka på för fler mål, men istället kunde Sotirios Papagiannopoulos kontra in 5-2 för hemmalaget på tilläggstid och släcka det blåsvarta hoppet definitivt.

– I inledningen av andra halvlek vet jag inte riktigt vad som händer, för då är de inne bakom oss flera gånger där de inte varit i närheten någon gång i första. Då gör de mål på precis det också. Trots det har vi ett jätteläge att göra 2-2, men kontentan blir lite att om man ska slå Östersund, som är riktigt bra idag, så måste man ta sina chanser. Det gjorde vi inte och då blir det till slut lite stora ytor för Östersund när vi blir tröttare och försöker jaga framåt. Matchen öppnar upp sig och då är de skickliga och dödar matchen med några snabba kontringsmål, säger Thomas Lagerlöf.

Nu återstår för Sirius del bara en match innan ett fem veckor långt VM-uppehåll väntar. På söndag klockan 17.30 tar sig Blåsvart an Djurgården i en spännande match hemma på Studan. Vi ses där! Säkra din biljett nu.