Matchsummering Varberg-Sirius

Sex raka allsvenska matcher utan förlust, så länge höll den rekordlånga sviten. Gårdagens bortamatch mot Varberg slutade 2-0 till hemmalaget efter två snabba mål i mitten av den andra halvleken. Säsongens första landslagsuppehåll står nu för dörren och vi kan konstatera att Sirius befinner sig i mitten av den allsvenska tabellen efter 18 spelade matcher. Till nästa match är det hela elva dagar – då väntar AIK på Studenternas och chans till revansch för blåsvart efter förlusten på Friends Arena tidigare i år.

Blåsvart tog tag i taktpinnen från början och hade det mesta av bollinnehavet under den första halvleken. Laget visade prov på en varierad anfallsfotboll och hemmalaget Varberg fick mest rikta in sig på försvarsspel. Yukiya Sugita var den som oftast låg bakom de blåsvarta anfallen och allra hetast blev det när han frispelade Mohammed Saeid vars avslut tyvärr räddades av Varbergsmålvakten Stojan Lukic. En bit in i halvleken arbetade sig Varberg in i matchen allt mer och skapade några chanser, men ingen av dessa blev särskilt farliga. Halvleken förblev mållös trots ett spelmässigt övertag för blåsvart.

Efter halvtidsvilan fick vi se ett helt annat hemmalag. Varberg ägde bollen betydligt mer än i den första halvleken och kunde på det viset skapa flera farligheter. En bit in i halvleken kändes det verkligen som att ett ledningsmål låg i luften – och i den 67:e matchminuten kom också 1-0 genom Gustaf Norlin. Några minuter senare var det dags igen då motståndarnas lagkapten Astrit Selmani kunde nicka in 2-0 från nära håll.

Det bästa reduceringsläget för blåsvart kom när vi närmade oss 80 minuter på matchklockan. Axel Björnström tog vara på en slarvig rensning och slog ett lågt inlägg till Yukiya Sugita som i sin tur försökte placera in avslutet i bortre hörnet. Stojan Lukic stod dock på rätt ställe och hade inga problem med att hantera avslutet. Yukiya Sugita hade flera avslut i matchens slutskede, men inget av skotten resulterade i mål.

När domaren väl blåste av matchen visade resultattavlan 2-0 till hemmalaget och vi kunde konstatera den förlustfria sviten blivit bruten. Nästa chans till poäng äger rum om elva dagar då AIK gästar Studenternas.

Vi fick en pratstund med assisterande tränare Theodor Olsson när laget påbörjat resan hem från Varberg:

Hur ser du på dagens insats?
– Det var verkligen två helt olika halvlekar i den här matchen. Under första 45 lät vi bollen göra jobbet och det kändes som att vi kontrollerade matchen. I den andra halvleken var vi inte alls på den nivån vi vill vara. Det som gjorde prestationen mindre bra var att vi inte försvarade på det sätt som vi vill göra. Det kändes också som att vi kanske inte vara redo att göra jobbet hela vägen.

Vad var skillnaden mot senaste mötet med Varberg?
– Det var egentligen inte så stor skillnad. Eller det som kanske skiljde lite grann var utfallet på den höga pressen, sist var det Varberg som tappade bollen i farliga lägen – vilket vi kunde utnyttja. Den här gången var det lite tvärtom och det var Varberg som fick utdelning när vi tappade bollen i farliga lägen.

Nu väntar det första stora uppehållet för den här säsongen – hur ser planeringen ut?
– Nu får alla kring laget lite tid att samla sig. Vi kommer ha två-tre dagar utan fotboll och sedan när vi ses igen är det full fart som gäller. Schemat ändrar sig ju lite grann under hösten så nu kommer vi få bättre förutsättningar för att genomföra riktiga träningsveckor igen.