Matchdagsspecial: IFK Norrköping borta

• App

Här följer en summering av matchdagen och matchen från mötet med Norrköping. Såhär kan en bortaresa se ut för Sirius.

11:30 rullade bussen från Studan med färdriktning Norrköping. 13:30 var det dags för Lunch i Trosa. Ris med kyckling serverades, men det var även några som fick lax. På plats var det riggat för matchgenomgång. Innan Henrik Rydström drar igång hör man Elias Andersson sjunga ”Säg mig var du står”, och flera av spelarna stämmer in. I skedet av detta tas det också upp att Nahom Girmai Netabay brukar sätta på Cornelis Vreeswijks ”Brev från kolonien”, något Ola Andersson med flera skrattar högt åt. Nahom som annars lyssnar på en helt annan typ av musik. På genomgången är ett av budskapen som förmedlades att vi inte ser något som jobbigt, att vi istället har möjligheter att lära oss något. 90 minuter är väldigt lite sett till hela veckan som har 10 080 minuter. Något vissa spelare försöker räkna ut.

Samtidigt springer barn runt Siriusbussen och frågar om Sirius är här, autografjägarna får till slut utdelning när spelarna är på väg tillbaka in i bussen. Väl inne i bussen blir det geografifrågor med Adam Hellborg, mest kopplat till Kalmar. Frågor som resterande spelare verkar ha hört förr. Precis innan vi anländer till vår destination är det Niklas Thor som frågar Hjalmar Ekdal om han visste att Niklas hade bott i Norrköping, Hjalmars nej leder till att Niklas nedstämt säger ”Tänk om du kunde intressera dig för min historia?”.

Vi anländer till Norrköping 16:00. Två supportrar, en pappa med son, är på plats med halsduk och högtalare för att välkomna oss. På Östgötaporten spanar spelarna sedvanligt in planen innan det är dags för ombyte till väldigt hög musik och uppvärmning. Snart är det avspark.

Första halvlek
Första halvlek startar med ett blåsvart övertag. Sirius rullar runt fint och pressar högt men utan att komma till några klara lägen. Norrköping är lugna i sin defensiva 4-5-1-formation. Saeid och Vecchia har varsitt avslut, men inget är särskilt nära. Efter 10 minuters spel börjar Norrköping komma in i matchen och är farliga nästan varje gång de kommer upp på Sirius planhalva. Norrköping har flera heta målchanser efter lyft in i Sirius straffområde. Matchen är ändå relativ jämn. Jamie Roche har tydligt vuxit in i sin roll och Adam Hellborg är lika lugn som vanligt. Johan Karlsson gör sin första start och är väldigt stabil samt utgör ett offensivt hot via överlapp från högerbackspositionen. Samtidigt Sugita gör sina sedvanliga medtagsvändningar på mittplan. Sirius pressar mindre och mindre ju längre halvleken lider och spelet är trevande mellan lagen, inget har ett tydligt grepp om matchbilden. Båda börjar få sina chanser och i minut 36 gör hemmalaget 1-0 efter att Christoffer Nyman fått stå och skjuta i det blåsvarta straffområdet. Minuten efter kvitterar dock Sirius genom Yukiya Sugita via ett skott utifrån straffområdet som tar på en Norrköpingsback och in. Resultatet står sig de kvarvarande minuterna innan domare Mohammed Al Hakim blåser för halvtid.

Andra halvlek
Andra halvlek börjar likt den första med ett blåsvart övertag. Sirius rullar mycket på högerkanten inledningsvis och har lite halvchanser. Men det är efter ett inspel från vänster som Sirius tar ledningen. Saeid rakar in den i öppen kasse från en meter och det är ett förlösande ledningsmål. Regnet har ökat till den andra halvleken. Norrköping är något slarviga i omställningarna samtidigt som Sirius ligger rätt i positionerna. 15-20 minuter in i halvleken börjar hemmalaget att pressa högre och försöker få ett tydligare grepp om matchen. Det leder till att Norrköping kan rulla mer boll än tidigare, dock utan att de skapar några möjligheter till mål. Sirius har en del omställningar men utan några klara mållägen. Peking försöker komma igenom mer och mer men blåsvart står emot. Sirius går i slutminuterna ner på en tre/fembackslinje och håller bollen fint i stunder som motverkar Norrköpings chanser att anfalla. Matchen slutar 1-2 och tre poäng tas hem till Uppsala.

Efter full tid
Vi kan nu konstatera att Sirius vunnit båda årets möten mot Peking. Även kul att påpeka att André Österholm fick göra en efterlängtad comeback. Överlag en stark insats från Sirius som vinner mot ett starkt motstånd igen. ”Vi har kunnat matcha alla motstånd”, som Henrik Rydström sa på presskonferensen efter matchen. Efteråt var det bara glada miner. ”Det kändes som att vara på ett italienskt bröllop”, sa Axel Björnström efter att laget segerdansat till låten ”Bella ciao”. I bussen efteråt var det en väldigt god stämning och tugget var från vissa högt upp i skyarna så att säga, men med en skämtsam ton. Alla verkar vara nöjda med vinsten. Uppsala hägrar.

Sirius har nu 35 poäng i Allsvenskan efter sina 22 spelade omgångar och huserar på en femte plats. Nästa match blir efter landslagsuppehållet den 18 oktober hemma mot Östersund.