Kryss på Studan: ”Mycket att bygga vidare på”

Sirius spelade under lördagen 1-1 (1-1) mot Trelleborgs FF hemma på Studan efter att Oscar Pehrsson snabbt kvitterat bortalagets ledningsmål i den första halvleken.

Det var en fartfylld första halvlek mellan Sirius och Trelleborg på Studenternas, där båda lagen kom till ett antal farliga målchanser.

Sirius ägde en hel del av bollen och började efter en trevande start med ett antal farliga bolltapp att ta kontrollen över spelet. Matchens första ordentliga målchans fick Moses Ogbu när han efter åtta minuter nickade utanför på Ian Sirelius fina inlägg.

Fyra minuter senare hängde bollen återigen i luften i Trelleborgs straffområde, och den gången hamnade den också i mål. Efter att ett inlägg nickats rakt upp i luften klev Philip Haglund fram och cykelsparkade in vad som borde ha varit 1-0-målet för Sirius, men målet dömdes felaktigt bort för offside efter att domaren missat att det var en försvarare som nickade fram till Haglund.

Bara minuten senare vände spelet åt andra hållet och Trelleborg kom mycket nära att ta ledningen istället, men Joakim Wulff kom ut och stod för en strålande räddning på Freddie Brorssons friläge.

Bortalaget fick vittring och tryckte sedan på under en kort men intensiv period mot Siriusmålet, men Wulff stod för ytterligare ett par vassa räddningar och Sirius kunde samla sig.

Blåsvart kontrollerade för det mesta spelet, men när Trelleborg väl tog sig fram blev det ofta farligt. Efter 36 minuter smällde det till slut till i nätet bakom Joakim Wulff, när Felix Hörberg löpte sig fri bakom Sirius backlinje, fick bollen och dunkade in 0-1 efter 36 minuter.

Men Sirius behövde inte mer än ett par minuter för att återhämta sig. Efter 39 minuter slog Stefano Vecchia en av många blåsvarta hörnor och Oscar Pehrsson tog sig fram och nickade in kvitteringen till 1-1.

Sirius stärkte sitt grepp om matchen i inledningen av den andra halvleken, som inte blev fullt så svängig eller rik på målchanser som den första. Man lyckades trycka ned Trelleborg och jagade frenetiskt ett segermål, men trots hela tolv hörnor i den andra halvleken (fjorton totalt) fick man inte hål på motståndarna.

Sherko Faiqi hade en gyllene chans då han på Moses Ogbus passning snett inåt bakåt fick öppet skottläge mitt i straffområdet, men startdebutanten lyckades inte riktigt få foten runt bollen utan skickade den strax utanför den första stolpen.

Trots blåsvart dominans kom också bortalaget nära ett 2-1-mål i den andra halvlrken, när Sirius tappade bollen och gav bort en kontringsmöjlighet. En annars storspelande Joakim Wulff hamnade på mellanhand och kunde bara titta på när Freddie Brorssons avslut rullade förbi honom på väg mot mål, men kunde också dra en lättnadens suck när bollen träffade stolpen.

Omar Eddahri fick en sista chans för Sirius i den femte och sista tilläggsminuten, men avslutet ur svårt vinkel träffade målvakten. Segermålet kom inte, men efter idel förluster på senare tid fick Blåsvart i alla fall med sig en poäng från matchen mot Trelleborg, som alltså slutade 1-1. Ett steg framåt poängmässigt och i åtminstone vissa delar av spelet.

– Poängmässigt och i antal målchanser vi skapade var det definitivt ett steg framåt. Att är komma in så mycket bakom motståndarna och skapa så mycket lägen på 90 minuter som vi gör, det är fantastiskt bra, säger Thomas Lagerlöf.

– Matchen som helhet är lite för hafsig och slafsig, det är lite för mycket bolltapp och omställningslägen fram och tillbaka. Det blir inte riktigt en så bra fotbollsmatch som man hade velat även om det är målchanser åt bägge håll.

Nu återstår två matcher innan VM-uppehållet för Sirius del, på onsdag borta mot Östersund och på söndag hemma mot Djurgården. Där hoppas Thomas Lagerlöf att man kan hitta tillbaka i de defensiva delarna av spelet där man inte var lika nöjda denna gång.

– Det som var negativt idag var våra defensiva omställningar, balans och återerövring. Jag tror Trelleborg har en kontring där de gör det bra, annars är det katastrofagerande från oss i vissa moment där vi antingen tappar bollen i en extremt farlig position eller går bort oss fullständigt. Från att det varit jättebra mot Kalmar var det ett stort steg tillbaka idag, säger han.

– Annars finns det mycket att bygga vidare på, vi får ingenting gratis så det är bara att bita ihop, tugga på och jobba hårdare om man ska få något med sig. Det vänder bara genom att fortsätta att göra det bättre.