Kryss inledde cupen efter trevande start

Svenska Cupens gruppspel är igång. Sirius hamnade i underläge i slutet av den första halvleken hemma mot Öster, men kvitterade i den andra till slutresultatet 1-1.

Sirius inledde Svenska Cupens gruppspel och tävlingssäsongen 2018 trevande. Matchinledningen mot Östers IF hemma på Löten var försiktig och det tog ett tag innan den på grund av skador och sjukdomar något improviserade startelvan började hitta rätt.

Sirius ägde mycket av bollinnehavet inledningsvis, men slog ofta bort bollen i avgörande lägen och då hotade Öster snabbt i djupled och skapade de hetare chanserna inledningsvis på de kontringarna.

– Inledningen var darrig, men sen hade vi en hyfsad period i mitten på första halvlek då vi fick lite struktur på det hela och borde kunnat få något med oss när Steffo blev nedsparkad några gånger. Sedan tappade vi lite mot slutet av halvleken då det blev lite hönsgård igen, säger Thomas Lagerlöf.

Stefano Vecchia var den som tillsammans med framför allt Sam Lundholm visade prov på sin skicklighet och skapade målchanser för Blåsvart, som fick ihop en del fina kombinationer runt offensivt straffområde men sällan nådde hela vägen fram med den sista passningen. Ett par avslut efter kombinationsspel utanför straffområdet nådde målvaktens famn och Kalle Larson skickade ett skott ur snäv vinkel strax över ribban.

–  Det var lite mycket flängigt fram och tillbaka. Det var vissa bra prestationer varvade med mindre bra, men det fanns definitivt en brist på struktur i stora delar av matchen, säger Thomas Lagerlöf.

En relativt händelselös första halvlek såg ändå ut att gå mot en mållös avslutning, men Öster ville annat. 42 minuter in i matchen skar ett instick igenom mitt emellan Sirius två mittbackar, och där bakom löpte Simon Helg in och rullade in 1-0-målet bakom Joshua Wicks.

Tidigt i den andra halvleken tog Sam Lundholm ett avslut från distans som tvingade Östermålvakten till en vass räddning nere vid sin högra stolpe, och den andra halvleken blev snart chansrikare än den första. Men också ännu svängigare än den första.

–  Vi pratade ihop oss i paus och trodde att vi skulle kunna göra det bättre i andra. Vi sade att vi skulle bli mer hotande, och det blev vi, men då det blev bara hotande istället, det fanns ingen rytm i det hela, säger Thomas Lagerlöf.

Men hotade gjorde man. Östers kontringsspel fortsatte att förvisso vara farligt, och David Johannesson kom fri utan att lyckas få bollen förbi Josh Wicks ur relativt snäv vinkel, men Sirius hade släppt på bromsen. Så fort man vann bollen gick det framåt, och även om det inte alltid såg perfekt ut gav det till slut resultat.

Inhoppande Zackarias Faour plockade efter 72 minuter ned en lång boll strax utanför straffområdet och lyfte den med nästa touch över den sista försvararen till en framrusande Stefano Vecchia. Han gjorde inget misstag utan rullade bollen säkert förbi målvakten och in till 1-1.

Chanser fanns för ett avgörande. För Öster, som inte förvaltade flera kontringsläge och skapade en och annan farlig hörna, men framför allt för Sirius som tog över matchen under de sista 20 minuterna. Sam Lundholm kom närmast när han dribblade sig in i straffområdet, men hans avslut räddades och Sirius fick ta med sig en poäng från cuppremiären i och med slutresultatet 1-1.

– Resultatet är inte mycket att säga om, det är rättvist och det är starkt att vi kommer tillbaka. Det är inget fel på inställningen och viljan att göra någonting, men det blev lite för mycket inställning och vilja och lite för lite tanke och struktur, sammanfattar Thomas Lagerlöf.

Härnäst väntar för Sirius Varbergs BoIS på bortaplan nästa söndag, ett Varberg som höll ut länge men till slut föll med 1-0 borta mot IFK Göteborg.