Kontraktet säkrat trots förlust mot Häcken

Sirius stod för en fin insats borta mot formstarka BK Häcken, men föll till slut med 2-1 (1-1) på Bravida Arena. Samtidigt blev man ändå klara för spel i allsvenskan 2019.

På sina 12 senaste matcher hade BK Häcken vunnit 10, och bara tappat poäng i två. Mot AIK och mot Malmö FF. Det var förutsättningarna när Sirius tog sig an en tuff bortamatch på Bravida Arena på måndagskvällen.

Sirius skakade om gänget från Hisingen rejält, men hemmalaget lyckades till slut gå vinnande ur matchen med 2-1 (1-1). Efteråt var besvikelsen påtaglig i det blåsvarta lägret, trots att det allsvenska kontraktet ändå säkrades i och med BP:s förlust mot Norrköping.

– Det är en jämn fotbollsmatch där det går som det väl gör när man spelar jämna matcher mot Häcken; Häcken vinner. De är vassa på att göra mål på de lägen man ger dem. Då smäller det, säger Thomas Lagerlöf.

Det var en jämn tillställning från start. Lagen turades om att ta initiativet, men båda trevade sig fram till en början. Sirius såg inte riktigt ut att vara vänner med bollen och tappade den ett antal gånger i onödiga lägen. Samtidigt lyckades man dock minimera den skada som Häckens skickliga offensiva spelare kunde orsaka när spelet vände, och därmed gav man sig själva tid att växa in i matchen.

Tyvärr lyckades man bara ge sig själva 20 minuter, för i den 21:a fick Häcken sin första målchans i matchen. Jesper Arvidsson sprang med en långboll ned mot egen kortlinje med Paulinho i ryggen, och försökte passa bollen tillbaka till en medspelare i eget straffområde. Istället missade han passningen, Paulinho snodde åt sig bollen och serverade Daleho Irandust öppet läge varifrån han kunde ge hemmalaget ledningen med 1-0.

Målet tvingade Blåsvart att på allvar kliva in i matchen, och det lyckades man också göra. Sirius tog över matchbilden efter Häckens ledningsmål och ägde mycket av bollinnehavet samtidigt som man allt mer närmade sig hetare målchanser. Men även om Philip Haglund stångades väl inne i straffområdet kom han inte riktig till just den här kvällen. Istället var det ett ögonblick av briljans från Sam Lundholm som spräckte Häckens nolla i den 38:e minuten.

En lång crossboll från Christer Gustafsson hittade Lundholm till höger om offensivt straffområde. Han tog ned bollen på bröstet och vände inåt i planen. Efter en snabb tempoväxling förbi två försvarare hittade han sin lucka och pricksköt bollen mycket elegant via den bortre stolpen och in till ett rättvist 1-1-mål.

Precis i slutet av halvleken lyckades Häcken ta sig igenom och skicka in ett inspel som dansade förbi farligt nära Sirius mål, men annars lyste bortalagets målchanser med sin frånvaro. Sirius fick välförtjänt med sig ett oavgjort resultat in i paus och hade vittring på mer.

Efter en lovande inledning även på den andra halvleken smällde det dock plötsligt till igen, tio minuter in. Sirius tappade bollen, Häcken kom upp längs sin vänsterkant och passade in till skyttekungen Paulinho strax utanför straffområdet. Brassen halkade till i skottögonblicket, men lyckades ändå sätta bollen klockrent intill den första stolpen på ett tillslag. Hans 20:e mål för säsongen innebar 2-1 till hemmalaget.

– Efter att vi hamnar i underläge i första halvlek är det helt våran match. Vi spelar jättebra, kvitterar fullt rättvist och har ganska bra tryck och kontroll på dem. Men någonstans är vi inte så vassa som vi behövde vara, vi har lite för många bolltapp och mycket riktigt är det ett dumt bolltapp de gör 2-1-målet på, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius tog åter över stora delar av spelet efter 2-1-målet och gjorde ett gott försök att få in en kvittering, men kom aldrig riktigt nära. Man ägde en hel del boll och skapade ett tryck mot Häckens mål, och kunde mycket väl ha fått utdelning på någon av de hörnor man skapade, men kom inte riktigt till mot ett välorganiserat hemmaförsvar.

Sam Lundholm och Jesper Arvidsson kom annars närmast när de stormade fram mot frilägen på lagkamraternas djupledsbollar, men var någon halvsekund för sena i kampen med försvarare respektive målvakt.

Avslutningen på matchen blev upphackad av ständiga spelavbrott, och de sista tio minuterna plus tilläggstid lyckades Häcken effektivt spela av efter att ha brutit den Siriusdominans som gällt fram till dess. Sirius föll med 2-1 i en jämn tillställning mot ett BK Häcken som visade prov på sin extremt höga individuella kvalitet.

– Vi sa innan att vi skulle behöva göra en riktigt, riktigt bra insats för att slå dem, och det tycker jag inte att vi gör. VI gör en helt okej match, ingen skugga över att spela jämnt mot Häcken borta, men det är inte så bra som det hade behövt vara, säger Thomas Lagerlöf.

Kraften för en riktig slutforcering fanns inte heller riktigt där.

– Bitvis tror jag det beror på att vi har en vilodag mindre än dem, det känns som att vi inte riktigt orkar skapa tryck på slutet. De gör defensiva byten och lyckas stänga ner matchen och vi orkar inte trumma på, säger Thomas Lagerlöf.

Vad Sirius däremot kan vara nöjda med är att man efter att i mitten av säsongen ha legat sist i serien med god marginal nu har stått för en otroligt stark upphämtning under hösten och säkrat det allsvenska kontraktet redan med två matcher kvar att spela.

– Det är inte så att man står och skrattar just nu efter en förlust, men hade man fått ta det här i somras hade man gjort det alla dagar i veckan. Att vi skulle vara klara redan nu, det är klart det är en jätteprestation grabbarna gjort under hösten. Den prestationen kommer man såklart att glädjas över, säger Thomas Lagerlöf.