Kommentar från Sirius Fotbolls styrelse angående dagens artiklar

Men anledning av den kritik som riktats mot Sirius Fotboll i dagens UNT, känns det angeläget att kommentera denna.

Damlagets missnöje bottnar i att Sirius Fotbolls styrelse valt att inte förlänga kontraktet med tränaren Olof Unogård. Vi förstår att Olof är omtyckt av flera av spelarna och jag vill noga understryka att vi förväntar oss att våra tränare är engagerade och står upp för sina lag. Den som inte tror på att vi har högt i tak behöver bara googla efter kritiska uttalanden från klubbens tränare senaste åren för att förstå att det är helt sant. Men vi förväntar oss också att vi alla arbetar som en förening och med föreningens bästa för ögonen. Det har sagts tidigare men förtjänar att upprepas; Det är klubbens styrelse som är arbetsgivare, som fattar beslut av detta slag och som har ett arbetsmiljöansvar, både fysiskt och psykosocialt.

Delar av den kritik som förts fram i UNT är utan tvekan befogad. En del är det onödiga bråket om träningsplanen på Löten i höstas, en annan del är hur laget informerades när beslutet fattats om att inte förlänga kontraktet med Olof Unogård. Det kunde vi ha hanterat på ett bättre sätt. Men – och det tål även det att upprepas – det är inte planbråket som ligger till grund för beslutet att avsluta samarbetet med Olof Unogård. Styrelsens beslut togs istället utifrån ett betydligt mer omfattande underlag än vad som beskrivs i dagens UNT.

När Sirius tog över damlaget 2011 från Danmarks IF hade damfotbollen i Uppsala stora problem. En av de centrala frågorna som Sirius Fotboll hade att ta ställning till då, var om det gick att bedriva två verksamheter på relativt hög sportslig nivå under samma tak. Vi gjorde bedömningen att det gick och den bedömningen står vi fast vid. Men det innebär inte att det är enkelt, det vore en lögn att påstå det. Och allra svårast blir det när jämförelser görs mellan Superettan och Elitettan.

Herrallsvenskan och Superettan är i dag rena proffsligor med alla de kostnader det innebär men där är inte Elitettan än. Trots de förutsättningarna har vi lagt stora resurser på damlaget. Exempelvis hade laget i år en budget som var 30-40 procent högre än både Djurgården och Kvarnsveden, de lag som gick upp i Damallsvenskan nästa år. Detta sagt i ljuset av Svenska Fotbollförbundet ekonomiska rapport för Superettanklubbarnas intäkter under 2014, där det framgår att tio klubbar hade högre intäkter än Sirius.

På måndag har vi ett planerat spelarmöte med damlaget. Där kommer vi att presentera lagets nya tränare samt berätta om klubbens mål på kort och lång sikt och om hur verksamheten ska kunna utvecklas.

Ove Sjöblom

Ordförande IK Sirius Fotboll

Mats Karlström

Copyright (C) 2019 IK Sirius Fotboll

×