Kan idrott bygga samhälle?

01082021_1627815079.jpeg

Nattfotbollen. Ett koncept som började i liten skala men som nu växt till en verksamhet som ger runt 300 unga en meningsfull fritid när det behövs som mest. Det har gjorts möjligt med hjälp av starka och hållfasta partners som ser samhällsnyttan, genom samarbeten med andra föreningar men framförallt genom projektledaren Mejsam Abdullas oförtröttliga engagemang.

Det började på konstgräsplanen i Valsätra. Med Mer, bullar och fotboll på det där enkla viset som gjort sporten till den största i världen*. Men framför allt handlade det om Mejsam Abdulla. Den brinnande eldsjälen som hade en stenhård tro på ungarna i Gottsunda och Valsätra och deras möjligheter. Bara de fick något meningsfullt att göra och några som ville tro att det går att göra skillnad i samhället.

– Jag ville göra något nytt, enkelt och bra för ungdomarna.

Men det var ingen lätt resa som påbörjades på Valsätra IP. Det finns en stor misstänksamhet mot aktiviteter riktade mot ungdomar i resurssvaga områden.

– Jag såg många projekt som startade väldigt lovande men som sedan lades ner när pengarna tog slut. Varje nedlagt projekt blev till ännu ett svek mot de här ungarna och jag ville se något som kunde ge dem något meningsfullt att göra, inte en gång, inte tio gånger utan år efter år, för att bryta känslan av att ingen bryr sig.

Mejsam berättar att anledningen att han kontaktade Sirius Fotboll var just behovet av kontinuitet, trovärdighet, organisation och rätt kontakter. En förutsättning för att lyckas.

– Det finns så mycket att lära sig genom fotbollen utöver själva spelet, hävdar Mejsam. Det handlar om att lära sig att respektera varandra, att lära sig vara en del i ett fungerande kollektiv och att ha roligt på ett positivt sätt.

Men allra viktigast var Mejsams sedan flera år upparbetade trovärdighet. Han var en av de som Nattfotbollen riktade sig mot. En person man lyssnade på och respekterade.

– Det har gjort mig till en bro mellan deltagare och andra aktörer. Jag kan ge ungdomarna en röst och omvänt få dem att förstå hur viktigt det är att delta och ta plats i samhället.

Nattfotbollen har hittills lockat pojkar och ungdomar men nu planerar man att ta nästa steg. Det finns långt gångna planer för samma upplägg för tjejer, under arbetsnamnet Öppen Fotboll. Dit är tjejer i alla åldrar välkomna och tanken är – precis som med Nattfotbollen – ha roligt, förmedla respekt för varandra och att lära sig driva sin egen verksamhet.

– Vi hoppas kunna starta upp i Diöshallen innan sommaren och ansvariga för verksamheten blir Procyon som redan i dag driver verksamhet för tjejer i åldern 15 – 25.

På frågan om Mejsam känner att han nått dit han ville när han tog de första kontakterna med Sirius Fotboll svävar han inte på målet.

– Längre än förväntat. På bara tre år har verksamheten vuxit till fyra områden, deltagarna är själv delaktiga i driften och vår modell har blivit känd och omtalad i hela Sverige. Nu är vi mer taggade än någonsin att visa vad vi går för och hur många verksamheten påverkar. Lågan är tänd!

Så visst är det så att idrott kan bygga samhälle. Det är Mejsams engagemang ett tydligt bevis på.

Fakta:

Nattfotboll spelas i dag i fyra områden.

Gottsunda. Tre ledare från Mittpunkten driver tre grupper med totalt 110 – 120 deltagare.

Stenhagen. Två till tre ledare från Procyon har hand om 45 – 55 deltagare.

Sävja. Två till tre ledare från Uppsala Kurd har hand om 45 – 55 deltagare.

Gränby. Två ledare från GUF driver två grupper om 60 – 70 deltagare.

 

* Det går fort att börja spela fotboll. Ett par hyfsade skor, en boll, några kompisar och en slät yta. Enbart i Sverige beräknas en miljon invånare** spela fotboll på något sätt. Tvärs över globen talas det om en kvarts miljard människor i alla åldrar** som på ett eller annat sätt jagar lädret. Kanske i drömmen om spel i de stora ligorna, kanske för att hålla igång kroppen eller kanske bara för att ha kul.

** Källa: Fotbollskanalen.se

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch