Förlust i spretig säsongspremiär

• App

Sirius föll med 4-0 (2-0) mot GIF Sundsvall i säsongspremiären hemma på Löten på lördagen.

Med elva spelare borta på grund av skador och sjukdomar och många nya ansikten i spel var det kanske inte helt oväntat att allt inte klickade direkt för Sirius i årets första träningsmatch. Ett betydligt mer sammanhängande och effektivt GIF Sundsvall fick med sig en 4-0-seger hem från Löten efter att ha successivt malt ner ett ojämnt hemmalag.

– Det var ungefär som man hade förväntat sig, det klickade inte riktigt i varken kollektivt eller individuellt. Men nu har vi något att förhålla oss till och jobba utifrån, så det är skönt på det sättet. Annars var det väldigt spretigt, säger Kim Bergstrand.

Två gånger under den första halvleken kom GIF Sundsvalls Romain Gall till skott från strax utanför straffområdet, och två gånger hittade han nätet. Efter att först ha placerat in 1-0 intill den bortre stolpen efter 10 minuter kom han fram i en liknande position igen strax innan paus, och ställde den gången debuterande Gustav Nyberg i Siriusmålet genom att gå på kraft och pressa in bollen i det närmsta hörnet istället.

I övrigt var målchanserna åt båda håll ganska lätträknade i den första halvleken. Sirius inledde matchen piggt med framför allt Stefano Vecchia och Axel Björnström som tog initiativ framåt och hittade varandra i kombinationsspelet på vänsterkanten, och flera gånger på kort tid tvingades bortalaget ta till bryska metoder för att sänka Vecchia när han var på väg igenom. Men även om kombinationerna på kanten ledde till en hel drös farliga inspel var tajmingen aldrig riktigt där, bollarna rann igenom straffområdet och avsluten täcktes undan av försvarare.

Sirius hittade kortare perioder av lugn där man kunde kontrollera spelet, men passningsspelet satt inte alltid som det skulle och till slut kom ofta en felpassning som gav bort initiativet till motståndarna. Bortalaget gick högt upp i press matchen igenom och ställde till problem för ett Sirius som inte riktigt hittade rätt i det kollektiva spelet.

– Vi hade väldigt dåliga övergångar när vi vann bollen och jobbade ganska individuellt i försvarsspelet, vi sprang en och en och hade ingen synk, säger Kim Bergstrand.

Den andra halvleken präglades i sedvanlig premiäranda av många byten och ett än mer mer upphackat spel. Vissa individuella prestationer skapade farligheter här och där, bland annat när Sam Lundholm drev in och kom till avslut från sin högerkant, vilket också skapade Sirius största farlighet i matchen. Efter att ett av Lundholms skott räddats stod Zackarias Faour, som ersatte Shkodran Maholli i halvtid, redo vid straffområdesgränsen men drog returen på halvvolley klockrent i ribban.

Men helheten fanns inte där och istället kunde bortalaget sätta ytterligare två mål trots att man inte skapade särskilt många egentliga målchanser därutöver. Efter 56 minuter hade Romain Gall fullbordat sitt hattrick till 3-0 i öppet mål när en olycklig Gustav Nygren varit sen i utrusningen och inte hunnit fram till bollen, och efter 75 var det Linus Hallenius som stötte in 4-0 vid den första stolpen efter ett inspel från vänsterkanten.

Det blev alltså slutresultatet i en match där vi mest fick det faktum att fotbollssäsongen faktiskt är igång igen att glädja oss åt. Därutöver lyfter dock Kim Bergstrand fram Isac Bråholms insats under 45 minuter på det centrala mittfältet.

– Det var kul att Isac gjorde ett bra inhopp, det var ett glädjeämne. Men det var många som gjorde sin debut och vi har fått något att förhålla oss till. Härifrån kan det bara gå uppåt, säger Kim Bergstrand.

Nu har Sirius en vecka på sig att spela sig samman inför matchen mot Brommapojkarna på Löten nästa lördag.

– Alla ska vara lite bekvämare med större ytor och vi kommer att få lite mer samförstånd i när vi ska göra vad. Förhoppningsvis är också någon mer spelare tillbaka då, Ian och Ogge till exempel, så att vi får lite mer bredd i saker och ting, säger Kim Bergstrand.