Ett steg framåt trots förlust mot Sundsvall

Det blev en ny förlust för Sirius på söndagen, i och med att GIF Sundsvalls Eric Larsson gjorde matchens enda mål och bortalaget vann en jämn och rafflande tillställning med 1-0 på Studan. Men insatsen var ett steg framåt.

Mot GIF Sundsvall på Studan skulle Sirius studsa tillbaka efter två förluster och insatser man inte var helt nöjda med innan landslagsuppehållet. Spelmässigt gjorde man till stora delar också det, men då ville bollen istället inte in i mål.

Sirius inledde den första halvleken med det mesta av bollinnehavet, och kontrollerade för det mesta händelserna ganska väl. Efter en lite försiktigare inledning med få riktiga målchanser tog matchen fart lite mer under den första halvlekens andra halva, då även Sundsvall fick grepp om bollen under lite längre perioder och kunde jämna ut matchbilden.

Bortalaget hade matchens första vassa målchans då Linus Hallenius styrde vidare ett inspel vid den första stolpen, där Joshua Wicks dock stod rätt och stod kvar, och räddade utan att behöva röra sig. Åt andra hållet var det minuterna senare Philip Haglund som fick skottläge från nära håll i straffområdet, men inte fick någon vidare träff utan fick se GIF-målvakten Naurin rädda utan problem.

Shkodran Maholli stod för den första halvlekens elegantaste nummer då han vände bort ett par försvarare och på uppstuds gick på avslut från 20 meter, men Naurin kunde tippa den stenhårda projektilen vidare över ribban. Ett par ytterligare halvchanser åt vardera håll resulterade heller inte i någonting, och en ganska jämn och välspelad första halvlek slutade mållöst.

Den avslutades dock på ett tråkigt vis, då Daniel Jarl efter att ha hoppat upp mot bollen i offensivt straffområde föll ner till gräset med smärtor i knät och tvingades bryta matchen.

Den andra halvleken svängde desto mer. Efter ett visst Siriusövertag i första kom Sundsvall ut som ett piggare lag i inledningen av andra, och Eric Larssons avslut vid den bortre stolpen efter ett långt inspel stoppade Joshua Wicks med nöd och näppe genom att stänga igen mellan benen efter att ha förflyttat sig tvärs över mål.

Det var i den 50:e minuten. Drygt en kvart senare, när Sirius åter tagit över matchbilden och såg ut att ha kontroll på läget, small det plötsligt till. Efter att Sundsvall gått till ett snabbt anfall smög Eric Larsson in bakom ryggen på Jesper Arvidsson, fick passningen i djupled och var plötsligt helt ren till höger i straffområdet. Trots en snäv vinkel lyckades Giffarnas högerback med avslutet passera såväl en inglidande Arvidsson som Oscar Pehrsson och Joshua Wicks och lirka in bollen vid den bortre stolpen.

Sirius tog därefter över matchbilden totalt, när Sundsvall tog sin fembackslinje hem till eget straffområde för att försvara sin ledning. Sirius lyckades också lirka upp motståndarförsvaret vid ett antal tillfällen, men det sista lilla framför mål saknades. Inläggen fastnade på försvarare, avsluten täcktes undan.

– Man önskar att vi hade skapat lite fler heta målchanser, vi saknar lite kvalitet i sista passningen. Det är väldigt nära att inlägget går fram eller att sista passningen går fram, och med ett så stort tryck som vi hade så borde vi skapat fler heta chanser, säger Thomas Lagerlöf.

Sundsvall kunde ha satt spiken i kistan när man kontrade efter 80 minuter, då Romain Gall på en retur i straffområdet fick helt öppet mål, men Oscar Pehrsson kastade sig och räddade med benet, och gav därmed Sirius tio minuter till för att jaga en kvittering.

Bara sekunder senare, i nästa anfall, fick Shkodran Maholli helt öppet nickläge från nära håll på Kalle Larsons inlägg, men nickade över. Sam Lundholm väggspelade sig senare fram till straffområdet och gick på avslut mot den första stolpen, men missade målet med inte särskilt många centimeter.

På tilläggstid landade ett inlägg hos Kalle Larson vid den bortre stolpen, och han skickade bollen på volley med bredsidan tillbaka in framför mål. Om det var ett avslut eller en passning var oklart, men den hade gett Philip Haglund chansen att skicka bollen in i öppet mål om han bara varit framme millisekunden tidigare. Nu kastade han sig förgäves, bollen rullade vidare ut över sidlinjen och Sirius chanser att knipa en poäng i matchen med den.

– Så är det i fotboll ibland, vi vann en jämn match i Sundsvall och den här gången vann de en jämn match. Men det finns mycket att bygga vidare på jämfört med hur det såg ut mot Kalmar och periodvis mot Norrköping, säger Thomas Lagerlöf..

– Vi är betydligt mer aggressiva och energifyllda, mer kollektiva i allt vi gör där ute. Tyvärr med ett par riktiga plumpar, bland annat på målet då vi är helt ute och åker. Tyvärr måste man vara noggrann i alla situationer, inte bara nio av tio. Men sett över 90 minuter är det väldigt mycket som är bättre.