En poäng vardera i tät match mot Östersund

Det var en match med två vitt skilda halvlekar som till slut slutade 1-1 (0-0) när Sirius och Östersund drabbade samman i en tät batalj på Studenternas.

Sirius fick efter en lite trögstartad match där intensiteten höjdes efterhand kontroll över händelserna på planen relativt tidigt. Man flyttade spelet högt upp i planen och tryckte under perioder Östersund långt ned i eget straffområdet. De riktigt heta målchanserna saknades dock, och närmast kom kanske Christer Gustafsson och Henry Offia med varsitt distansskott.

Istället hotade Östersund då och då med sina omställningar, kanske som allra mest i matchens 20:e minut då Hosam Aiesh blev frispelad i djupled. Tim Björkström hängde med i löpningen och kastade sig in för att täcka avslutet, men Aiesh hade ändå relativt öppet skottläge från straffområdeskanten när han drog bollen högt över mål.

Sirius fortsatte att spela bra och vinna tillbaka pollen högt upp i planen, men lyckades inte lirka sig igenom Östersundsförsvaret. När matchen gick till halvtidsvila hade Blåsvart haft ett klart spelmässigt övertag men inte alls fått någon utdelning för detta.

– Vi är nöjda med första halvlek. Vi har inga problem att spela oss ur när de försöker pressa. Sen gör vi inget mål, och vi kommer till lite för få konkreta målchanser, men jag tycker vi ser att spelarna ofta vänder upp och utmanar. Philip Haglund till exempel gör det jättebra idag, nu handlar det bara om att få ännu bättre samverkan mellan honom och Henry, säger Henrik Rydström.

Efter paus skiftade matchen karaktär helt och hållet. Östersund kom ut med ett betydligt högre tempo i sitt passningsspel, och skapade direkt problem för Sirius när Alhaji Gero blev helt frispelad i straffområdet men avslutade utanför med bredsidan. Bortalagets tryck fortsatte dock, och fem minuter senare tog Gero tillvara på läget. Ett elegant instick från Dino Islamovic gjorde honom fri igen, och bollen satt säkert intill den bortre stolpen.

Bortaledning med 1-0 efter 51 minuter var inte vad man kanske hade förväntat sig efter att ha sett den första halvleken, men Östersund gjorde sig förtjänta av ett ledningsmål genom att skapa målchanser på ett helt annat sätt än vad Sirius lyckats göra med sitt spelövertag.

Sirius fortsatte att hamna i försvarsställning under fortsättningen av den andra halvleken, där bortalaget hade tagit ett ordentligt grepp om matchbilden. Efter att ha lyckats avstyra ytterligare ett par farliga lägen tog sig Blåsvart dock allt mer loss i omställningar, och kunde ju längre halvleken led få tag i något mer av bollinnehavet igen.

– Östersund är det lag som skiftar mest under matcherna, och till andra halvlek kommer de ut med nya utgångspositioner. Om det är det, eller om vi är lite passiva, så är första kvarten Östersunds. Sen lyckas vi på något sätt brotta oss in i matchen igen, säger Henrik Rydström.

Philip Haglund stångades ständigt med Östersundsförsvaret, och särskilt Noah Sonko Sundberg, i straffområdet. Vid ett tillfälle var han mer eller mindre fri framför mål efter Adam Ståhls höga volleypassning över bortalagets backlinje, men tog tid på sig med att kontrollera bollen och fick till slut sitt avslut blockerat, nästa gång ropade han efter straff efter en glidtackling i liknande läge men fick inget gehör från domaren.

Det fick istället Sam Lundholm, som i den 80:e minuten tog sig in till höger i straffområdet och till slut gick omkull nere vid kortlinjen efter att en försvarare satt ut armen och tagit tag i hans tröja. Lundholm tog själv hand om straffen och kvitterade säkert till 1-1 med en välplacerad bredsida till vänster om målvakten.

Båda lagen kom nästan till lägen att avgöra matchen, men efter att Östersund tagit över mot slutet och fått till en småfarlig kantfrispark och efterföljande hörna långt in på den griniga och tjafsfyllda tilläggstiden fick alla inblandade till slut nöja sig med en poäng vardera.

– Till slut är Mirza och jag nöjda med en poäng, men det handlar om att någonstans försöka släcka bränder sista kvarten när spelare börjar kliva av och får kramp. Istället för att växla upp och gå för 2-1 handlar det om att rädda poängen, säger Henrik Rydström.

Efter att ha återstartat allsvenskan med fyra poäng på de två första matcherna väntar nu två raka bortamatcher för Blåsvart, mot Helsingborg och Malmö. Man beger sig till Skåne med en fortsatt god känsla.

– Vi tar poäng, och i slutändan tror jag motståndarna tycker att vi är rätt jobbiga att möta, så det ska vi bygga vidare på, säger Henrik Rydström.