En poäng efter upphämtning i Malmö

Sirius stod för en stark upphämtning från ett 3-1-underläge borta mot Malmö FF och fick med sig en poäng genom slutresultatet 3-3 (2-0).

Mycket sällan under de senaste åren har Sirius gått igenom en så tuff halvlek som den första på Swedbank Stadion denna lördagseftermiddag. Suveräna serieledarna Malmö FF gjorde det mesta rätt under matchens första 45 minuter. Blåsvart fick inte en sekund extra med bollen och kom sällan loss från egen planhalva. När man väl tog sig igenom den första pressen blev anfallen korta och man lyckades inte alls få till det kring offensivt straffområde.

Målskyttet öppnade hemmalaget redan i matchens 6:e minut, då Jo Inge Berget nickade in Mattias Svanbergs vänsterinlägg vid den första stolpen. Sirius försökte såväl passa sig igenom som slå in bollen bakom, men lyckades inte med något av det utan hamnade allt som oftast i försvarsställning. Där höll man ut fram till den 40:e minuten innan det small till igen. Den höga pressen gav resultat när Sirius tappade boll mitt i planen och Malmö vände blixtsnabbt på spelet. Bollen hamnade återigen hos Jo Inge Berget som behärskat rullade in 2-0 i öppet läge framför mål. Sirius hade en del att prata om i paus.

– Malmö är ett väldigt bra fotbollslag, spelar i ett högt tempo och är otroligt snabba på att återerövra bollen. Vi är inte tillräckligt skickliga fär att komma loss, och spelar lite för mycket kvar på bollsida där de överbelastar hela tiden. Vi får inte riktigt till det och då blir det sjukt jobbigt, säger Thomas Lagerlöf.

Till den andra halvleken kom Shkodran Maholli in istället för Johan Andersson och gjorde därmed debut i Blåsvart, liksom Elias Andersson som spelade samtliga 90 minuter på mittfältet. Sirius fick också bättre ordning på sitt passningsspel efter paus, och kunde i perioder hålla i bollen på ett bättre sätt. Målchanserna skapade fortsatt Malmö, men skärpan i hemmalaget var inte vad den kanske borde ha varit. Därför kunde till slut ett allt mer beslutsamt Sirius börja ta små steg in i matchen. Det första tecknet kom efter en frispark där Malmömålvakten Johan Wiland fick göra sin första räddning i matchen på en första nick, och se Moses Ogbu missa det öppna målet på den andra. Det skulle komma mer.

Det var Shkodran Maholli som efter 66 minuter fixade en frispark strax utanför straffområdet, bryskt fälld efter ett par eleganta dragningar. Till bollen klev Jesper Arvidsson fram, och skruvade snyggt in reduceringen till 2-1. Där och då var Sirius utan tvekan med i matchen. Tre minuter senare kunde Malmöpubliken känna sig lugnare igen, när Kingsley Sarfo i sin första match för sin nya klubb, efter att själv ha krånglat in bollen i straffområdet från vänsterkanten, fick bollen vid fötterna ett par meter från mål och utökade MFF:s ledning till 3-1. Slut och färdigt? Sirius ville annat.

Eftersom det här var debuternas och comebackernas afton var det förstås Stefano Vecchia, inbytt med en halvtimme kvar att spela efter tre månaders frånvaro, som stod för nästa reducering. En ny fin prestation av Maholli, som dribblade och höll i bollen precis tillräckligt länge för att släppa den vidare i djupled på en överlappande Vecchia, bäddade före 3-2-målet efter 82 minuter. Vecchia fick bollen med fart in i straffområdet och placerade säkert in den i det bortre hörnet.

Även Ante Eriksson fick göra comeback ikväll, sina 15 första minuter i allsvenskan den här säsongen, men det var Elias Andersson som passade fram till matchens nästa, och sista, mål i matchens sista ordinarie spelminut. Satte dit bollen gjorde, som vanligt när det gäller matchminut 90 och framåt, Philip Haglund. Han mötte Anderssons hörna med pannan mitt i straffområdet, och fick trots att han backade till bollen nog med kraft i nicken för att placera in den i den bortre gaveln. Otagbart för MFF-målvakten Wiland, och ofattbart för de 257 tillresta blåsvarta supportrarna som gav ett fantastiskt stöd från bortasektionen matchen igenom, och till slut fick ett lika högljutt gensvar från planen.

Man ägde aldrig matchen och var hårt pressade under långa stunder, men ännu en fantastisk avslutning räddade ännu en poäng för Sirius. En poäng Thomas Lagerlöf förstås är nöjd med.

– Vi spelar hela vägen ut och tror på det vi sysslar med. Malmö spelar bra fotboll, det är den bästa matchen jag sett dem göra i år, och vi har svårt att hänga med stundtals. Vi har våra perioder i andra halvlek då det ser lite bättre ut, men det är tufft. Men vi ger oss inte, vaskar fram lägen, och gör man tre mål här nere tyder det på kvalitet, säger han.