En poäng efter chansrik match i Malmö

Sirius fick med sig en meriterande poäng från bortamatchen mot Malmö FF, som slutade 1-1 efter att Philip Haglund gjort Blåsvarts mål. Men det fanns lägen för mer.

Sirius hade, i enlighet med förhandstipsen, en kämpig inledning på bortamatchen mot Malmö FF. Ett hemmalag som bara tappat poäng en gång på hemmaplan den här säsongen satte full fart från start och skapade tidigt tryck på Blåsvart, pushade av en högljudd hemmapublik.

Ett uppoffrande blåsvart försvarsspel framför eget mål och ett stabilt agerande av Lukas Jonsson höll dock hemmalaget borta från att komma riktigt nära mål under den första halvlekens första halva. Istället kunde Sirius allt mer komma ur Malmös inledande press, och börja andas igen.

– Vi tyckte att vi inte började matchen så bra, det går kanske lite snabbare än vad man trott och man blir lite förvånad istället för att vara tydlig, visa sig i rätt ytor och tänka. Men vi vände det ganska snabbt och kom väldigt bra in i matchen efter det, säger Mirza Jelecak.

I takt med att man spelade sig loss kunde Blåsvart också närma sig motståndarnas mål, och efter några trevande försök hittade man plötsligt helt rätt. Det var i matchens 26:e minut som Elias Andersson fick bollen mitt på offensiv planhalva, skapade sig yta genom att vända bort sin motståndare och skickade ett svepande inlägg mot den bortre stolpen. Philip Haglund hade vid det laget redan lurat bort sin försvarare, och kunde helt ensam i straffområdet säkert nicka in 1-0-målet för Sirius på Stadion.

Från helt och hållet klar himmel kom inte den blixten. Henry Offia hade en stund tidigare löpt till sig ett friläge men efter viss tvekan i avslutsögonblicket inte lyckats överlista Johan Dahlin, och Sirius hade spelat upp sig, men det var först efter målet som Blåsvart verkligen visade att man förtjänade det.

Blåsvart tog plötsligt över kommandot i matchen, och bara minuten efter ledningsmålet borde det ha stått 2-0. Henry Offia kom för andra gången i matchen helt fri med målvakten, och efter att Dahlin återigen räddat Siriusanfallarens avslut rullade en retur ut mot Axel Björnström, som om han bara hade fått ordning på fötterna kunde ha rullat in den i öppet mål, men nu inte riktigt nådde dit. Sam Lundholm tog sig också igenom men fick inte in bollen ur snäv vinkel, och Offia tog sig genom en kvick vändning utanför straffområdet fram till sitt tredje farliga läge i matchen men lyckades inte curla in bollen vid den bortre stolpen.

Under en längre period i mitten av den första halvleken var det Sirius som dominerade matchen och var närmare att utöka sin ledning än Malmö var en kvittering, men så dök plötsligt Anders Christiansen upp och förstörde de planerna. Hemmalaget kombinerade sig in i Sirius straffområde och bollen nådde fram till Markus Rosenberg. Malmökaptenen skickade ett hårt inspel in mot Christiansen i mitten, men bollen gick bakom dansken och situationen såg ut att vara överspelad. Istället slängde Christiansen bak foten och stod för ett sanslöst konstnummer när han skorpionklackade in en kvittering till 1-1 efter 38 minuter.

Efter målet återtog hemmalaget kommandot i matchen, och Lukas Jonsson fick kliva fram när han först stoppade Romain Galls avslut i öppet läge framför mål, för att sedan reflexrädda även Sören Rieks volleyavslut på returen. Blåsvart höll dock ut de sista minuterna fram till paus, och efter en halvlek där man sett till chansfördelningen mycket väl kunde ha lett med ett par bollar fick man istället nöja sig med likaläge i halvtid. Inför den andra halvleken byttes Daniel Jarl in samtidigt som Blåsvart gick över till en trebackslinje.

– Vi blir lite besvikna över att vi inte kommer in med en ledning i halvtid, för det borde vi ha haft. Då hade vi kanske agerat annorlunda taktiskt, men som läget var pratade vi om att vi måste försöka stänga igen bättre i ytterzonerna, där de överbelastade. Så vi gjorde en taktisk förändring när vi satte in ”Jalle” istället för Ian, säger Mirza Jelecak.

I den andra halvleken hade Sirius svårare att få grepp om bollen, och de avslutande 45 minuterna skulle spelmässigt komma att domineras av Malmö. Hemmalaget skapade 16 hörnor i matchen mot Sirius två men kom aldrig till några riktiga farligheter från alla de fasta situationerna. Lukas Jonsson motade bland annat två avslut i farliga lägen av Romain Gall, och Anders Christiansen rullade en boll centimetern utanför hans bortre stolpe.

Sirius stack fortfarande upp då och då, och om det inte vore för fasthållningen han åkte på kunde Sam Lundholm enkelt ha stött in Axel Björnströms inspel till ett blåsvart ledningsmål. Senare fick Philip Haglund bollen framför mål men fick inte riktigt ordning på fötterna, och när han i slutminuterna kom in i straffområdet från vänster flög hans hårda avslut inte allt för långt utanför det närmsta krysset.

– Vi har hela tiden lägen att göra mål, men det är klart att Malmö skapar en hel del lägen de också. Lukas gör en jättebra insats och flera andra står i vägen och skyddar målet med sina liv, stor eloge till spelarna för det. Sedan blir det också lägen som kanske känns farligare än vad de är för att det blir sådant tryck på arenan, säger Mirza Jelecak

Malmös tryck mot Sirius mål blev allt större, och ju längre den andra halvleken led desto längre ned mot eget straffområde sjönk ett allt tröttare Sirius. Men skott blockerades och hörnor nickades undan, och när Fouad Bachirou fick Malmös kanske allra bästa chans i den andra halvleken, framskarvad av Guillermo Molins vid straffområdesgränsen, sköt han strax utanför den bortre stolpen.

Efter fyra stressfyllda tilläggsminuter kunde Sirius till slut andas ut, tack vare en slutsignal som förkunnade att matchen slutat 1-1 och Blåsvart skulle få packa med sig åtminstone en poäng i bagaget på tågresan hem till Uppsala.

– Vi är såklart någorlunda nöjda med resultatet, men man går ju alltid in för att ta en trea. Vi visste att det här är årets kanske tuffaste uppgift, men med det sagt så har vi målchansmässigt ett ganska stort övertag i första halvlek, säger Mirza Jelecak.

– Vi visar återigen att vi är otroligt bra på att försvara, vi gör ett väldigt bra mål och kan spela bra anfallsfotboll på flera olika sätt. Vi ska fortsätta bygga på det här.