Cupen avslutad med flaggan i topp

Sirius avslutade Svenska Cupens gruppspel genom att spela 2-2 (0-0) hemma mot IFK Göteborg efter säsongens bästa insats så här långt.

Sirius tog både ett, två och tre steg framåt i sin sista match i Svenska Cupens gruppspel. Besvikelsen efter förlusten mot Varberg hade Blåsvart skakat av sig när man klev in i matchen mot IFK Göteborg på Löten och dominerade matchbilden direkt från start.

Det var Sirius som både ägde det mesta av bollen under den första halvleken och skapade de hetaste chanserna. Passningsspelet som tidigare inte funkat rullade nu igång direkt och Sirius kontrollerade händelserna med mycket spel på offensiv planhalva.

För första gången spelade Shkodran Maholli och Moses Ogbu tillsammans i Siriuströjan och de båda spelade också huvudrollerna i den blåsvarta offensiven. Moses Ogbu var i sin släpande position den som knöt ihop anfallsspelet medan Shkdoran Maholli hela tiden hotade IFK-backlinjen, och var den som kom till målchanser.

Två gånger kom Maholli fri med Pontus Dahlberg, men båda gångerna lyckades IFK-målvakten komma in nära, döda vinkeln och täcka ut avslutet till hörna. Sirius behöll ett ordentligt tryck under stora delar av den första halvleken, men kom annars ofta nära utan att riktigt komma till avslut.

I paus klev Tim Björkström av med en känning i ljumsken och fick ersätta av Linus Nygren. En kontrollerad och lite tillknäppt första halvlek följdes sedan av en betydligt svängigare andra. Sirius behövde bara fem minuter på sig för att till slut hitta ett ledningsmål, då Jesper Arvidsson förvaltade en straff till 1-0 efter att Moses Ogbu rivits ner i straffområdet, men bortalaget svarade lika snabbt. I matchens 54:e minut touchade ett inspel från vänster på två Siriusspelare innan det nådde fram till Elias Omarsson som dunkade in 1-1.

Lagen bytte sedan boll med varandra utan att någon riktigt lyckades ta initiativet. Sirius kunde i perioder hitta tillbaka till sitt kontrollerade passningsspel men IFK Göteborg kunde allt oftare straffa Blåsvart med snabba motattacker. Joshua Wicks stod för vassa räddningar både på ett skott från distans och ett försök till lobbnick innan han till slut fick se bollen passera in i nät igen.

Det var 84 minuter in i matchen som bortalaget till slut tog ledningen, när man kombinerade sig in i straffområdet fram till Sebastian Ohlsson som till slut kunde lägga in 2-1 i öppet mål från nära håll.

Sirius hämtade sig dock snabbt och i matchens sista ordinarie minut skaffade man sig en frispark ute på högerkanten. Sam Lundholm slog den, Linus Nygren sprang i det första ledet och nickade distinkt in sitt första mål i a-lagssammanhang bakom Pontus Dahlberg, som fick upp händerna men inte lyckades hålla bollen ute.

Sirius gick för ett segermål på övertid men kom aldrig särskilt nära, slutresultatet blev 2-2 och cupspelet är över för den här gången. Att spelet började sitta som det ska var dock något kanske ännu mer värdefullt än ett eventuellt avancemang för Sirius att ta med sig från den här matchen.

– Alla spelare tog ansvar för både sig själva och laget och det satt ihop mycket bättre både framåt och bakåt. Det var många som presterade bra, Moses var lite tungan på vågen som är bollsäker och ger oss möjlighet att spela den fotboll vi vill, men det var många som verkligen var bra, säger Kim Bergstrand.

– Det var inte mycket som hände på vår planhalva i första halvlek och vi hade åtminstone två frilägen på Shkodran. Det var fina anfall som vi hade önskat lite mer av. Men det var inte det viktiga, det viktiga var att vi kände oss som ett lag och att vi kände igen hur vi vill spela våran fotboll. Sedan att vi tvingas till lite byten och blir trötta på slutet får vi ta, helheten i alla fall 75 minuter är bra. Framför allt har vi en rytm i både försvars- och anfallsspel som vi pratar mycket om, att identifiera situationer och veta när vi ska göra vad. När vi blir trötta på slutet kanske inte beslutsfattandet är 100% men annars är det ganska bra. Ett steg i rätt riktning.