Årets första seger kneps på tilläggstid

Sirius tog en hett efterlängtad första trepoängare när man tack vare Stefano Vecchias mål på tilläggstid besegrade Elfsborg med 1-0 (0-0) på bortaplan.

Det var en till att börja med ganska tillknäppt match som utspelade sig på Borås Arena. Sirius tog kontrollen och ägde bollen i matchinledningen, men fick spela mycket runt och utanför ett Elfsborg som sjönk ner på egen planhalva och väntade ut Blåsvart.

Hemmalaget flyttade successivt upp sina positioner något och gick till motattacker framför allt genom Issam Jebali och Simon Lundevall på varsin kant, men Sirius stängde effektivt ner varje genombrottsförsök och släppte inte till ett enda ordentligt avslut under den första halvleken.

Ett par blockerade skott i höjd med straffområdet var Elfsborgs farligaste chanser fram till dess att Simon Lundevall till slut lyckades tråckla sig igenom ett trångt straffområde. Då var istället Joshua Wicks snabbt ute, dödade alla vinklar och snodde åt sig bollen.

Sirius anfall var längre än hemmalagets, men man kom inte till många fler farliga lägen. Abdul Razak försökte från distans tidigt i matchen men bollen seglade över ribban, och en hörna nickades strax utanför i bra läge. Allra närmast var det kanske när Omar Eddahri genom en individuell prestation tog sig igenom på högerkanten och spelade in mot Shkodran Maholli, som var en halv stortånagel ifrån att kunna peta bollen i mål.

När de första 45 minuterna summerades var det ändå med Sirius i förarsätet. Riktigt samma kontroll över matchen hade Blåsvart inte efter paus. Felprocenten blev högre, det svängde mer åt båda håll och målchanserna blev något fler.

– Vi gör en jättebra första halvlek, där jag tycker att vi är klart bättre än dem. Vi har ett bra försvarsspel, vi jobbar hårt tillsammans och skapar en del lägen. Det är ganska högt tempo i matchen framför allt i första halvlek, men även i andra bara att det blir lite slafsigare och vi tappar lite mer bollar, säger Thomas Lagerlöf.

Den förändringen av matchbilden såg inte ut att vara till Sirius fördel till att börja med. Även om Blåsvart fortsatt hade mycket av bollinnehavet blev Elfsborg bättre på att kombinera sig igenom när man väl fick chansen.

Hemmalaget hade länge de hetaste målchanserna i den andra halvleken, även om deras första avslut på mål dröjde till matchminut 64. Då var det Daniel Gustavsson som efter snitsigt kombinationsspel kom igenom i straffområdet och kunde avsluta mot den bortre stolpen, men Joshua Wicks avstyrde den gången.

Det gjorde han även när Abdul Razak sånär satte bollen i eget mål. Siriusmittfältaren kastade sig fram och avstyrde ett inspel som gick farligt snett-inåt-bakåt i Sirius straffområde, och skickade bollen i sin egen stolpe i processen. Wicks stötte sedan undan returen.

Sirius kunde mycket väl ha fått en straff med sig när Sam Lundholm sköt bollen på ett par utsträckta Elfsborgsarmar i en situation som inte så lite påminde om den som drabbade Sirius i premiären, men den här gången friade domaren.

Istället fick Blåsvart avgöra på ett rent dramaturgiskt betydligt mer tillfredsställande sätt – på tilläggstid. Efter ett överlångt inlägg från Sam Lundholm krigade Shkodran Maholli till sig bollen ute på vänsterkanten och skickade ett lågt inspel tillbaka in i straffområdet. Bollen trasslade in sig mellan Moses Ogbus fötter innan den rullade ut mitt framför ögonen på en framrusande Stefano Vecchia.

Ett ögonblick senare satt bollen fast förankrad i krysset bakom hemmamålvakten Kevin Stuhr Ellegaard och gav Sirius ett oerhört förlösande 1-0-mål. Ett mål som ytterligare fyra tilläggsminuter senare i sin tur ledde till säsongens första trepoängare.

– I andra halvlek är de kanske lite bättre än oss, i alla fall målchansmässigt. Det blir lite för det blir för svängigt och det passar inte oss. Vi är lite trötta och tappar bollen i fel lägen. Men det är en ganska jämn fotbollsmatch över 90 minuter, säger Thomas Lagerlöf, som förstås var nöjd med insatsen som helhet.

– Vi är mycket mer framåtlutade, springer mer och spelar i ett högre tempo än tidigare, säger han.

De tre välförtjänta poängen tar Sirius med sig in i årets första hemmamatch. På onsdag väntar BK Häcken hemma på Studan. Vi ses väl där? Säkra din biljett nu!