Viktig seger i omstarten av Elitettan

En bra genomförd första halvlek med två tidiga mål följdes av en betydligt tuffare andra när damerna inledde höstsäsongen i Elitettan. Trots hård press från hemmalaget Älta i slutet av matchen höll Sirius undan och kunde säkra tre viktiga poäng i toppstriden.

Ett par rejäla olyckor gjorde att matchen fick flyttas fram en kvart eftersom spelarbussen satt fast i trafiken. Det gjorde inte damerna avslagna. Tvärtom. Ett spelsuget Sirius kastade i överväxeln och redan med en kvart spelad ledde man med 2 – 0.

Premiärmålskytt när Elitettan vevade igång höstsäsongen blev Sara Back som fick fram pannan på ett inlägg från Tempest Norlin i den tionde minuten och bara fem minuter senare höll sig Caroline Lundberg framme och mer eller mindre knäade in dagens andra Siriuskasse.

Efter det var det som om målfesten kom av sig och inget av lagen vaskade fram någon riktigt farlig chans (vardera tre skott på mål enligt statistiken) förrän fem minuter före vilan när Ältas Astrid Larsson misslyckas att pricka öppet mål och istället styr bollen i överliggaren.

En bra genomförd halvlek där dock Älta tilläts komma med i tillställningen i slutet av halvleken utan att för den skull kunna hota på allvar.

Andra halvlek inleddes med en viss oskärpa och Älta kunde skapa en del halvchanser men med kvarten spelad började Sirius komma allt mer in i matchen.  Hemmalaget behöll delvis det kommando man kapat åt sig från sista tio i första halvlek men med alldeles för långt mellan lagdelarna lämnade de rejäla ytor där Sirius kunde ta sig upp och skapa möjligheter.

Med kvarten kvar hickade kvällens publik till när Ingrid Wixner dundrade kulan i målställningen. Istället skulle det bli Älta som skapade nerv när man tio minuter före full tid reducerade till 1 – 2 medan Sirius försvar var borta och köpte korv. Målskytten – Lina Malmborg – var för övrigt på vippen att även kvittera bara ett par minuter senare. Älta fortsatte att ligga på för kvittering och strax före full tid hade man ett skott i målställningen.

– Som jag förutspådde så blev även det här mötet med Älta en tajt historia, säger Olof Unogård. En rätt typisk match efter ett uppehåll. Maskineriet hackade lite och vi fick inte till matchplanen helt. Vi hade en bra period i första och en i andra och sedan hade vi mindre bra perioder. När vi på allvar var på gång i andra halvlek fick vi ett olyckligt mål emot oss och det blev spännande på slutet. En tuff bortamatch och det känns meriterande att vinna här.

Trots segern i dag står Sirius kvar på sjätteplatsen eftersom Hovås Billdal som ligger närmast före i tabellen besegrade Jitex med matchens enda mål. Noterbart är dock att mellan tvåan Djurgården (en match mindre spelad) och Sirius skiljer det bara tre poäng. Supertajt toppstrid med andra ord.

Älta IF – IK Sirius FK 1 – 2 (0 – 2)

Målskyttar: Sara Back (11), Caroline Lundberg (17)

Publik: 133

Startelvan: Emma Holmgren – Stina Melin, Sara Back, Mikaela Björklund, Märta Säfström – Moa Mattsson, Tempest Norlin, Julia Lyckberg (78) – Ingrid Wixner, Caroline Lundberg, Elin Åkerman (78)

Avbytare: Tyra Kajgård (78), Aisha Faiqi (78), Malin Forssner, Maja Andersson, Madelen Lindström