Tung 3-0-förlust i toppmötet

Det blev en tung 3-0 (1-0)-förlust för Sirius damer i toppmötet borta mot Limhamn Bunkeflo på söndagen.

Sirius damer avslutade Elitettans första halva med att i den trettonde omgången åka till Limhamn i Malmö för ett tufft toppmöte. I en riktig sexpoängsmatch kunde man vid seger ha klättrat till en tredjeplats och gått om dagens motståndare Limhamn Bunkeflo på målskillnad, vid förlust istället passeras av både Kalmar och Hovås Billdal och halka ned till sjätteplats, sex poäng efter Limhamn Bunkeflo.

Det blev det sistnämnda, och det var aldrig särskilt mycket till snack om saken. Hemmalaget inledde matchen bäst, Sirius kom snabbt långt ner på egen planhalva och fick inte igång något eget spel. På den sträva konstgräsmattan blev det många sneda studsar och felbeslut, och medan Sirius passningsspel hackade tog sig hemmalaget snabbt och relativt lätt igenom till målchanser när man väl satte fart. Efter en trög start började Sirius dock hitta fram mer och mer i form av snabba kontringar, om än utan att ta sig hela vägen fram. Matchen såg ut att stå och väga lite, Caroline Lundberg fick den första blåsvarta målchansen när hon fick öppet nickläge vid den bortre stolpen men nickade utanför från nära håll, men till slut kom det ett ledningsmål för hemmalaget och det var ett logiskt sådant. En fin passning som skar rakt igenom Sirius backlinje friställde en anfallare som inte gjorde något misstag och säkert rullade in 1-0 efter 31 minuter, förbi en utrusande Emma Holmgren som annars fått jobba främst på ett par distansskott tidigare i matchen.

Det var en ganska tillknäppt match, målchanserna haglade inte ner, men när det väl hände något var det oftast hemmalaget som hotade. Sirius hade inte mycket till mittfältsspel och hade svårt att komma loss, med stressat passningsspel och många bolltapp. Ställningen 1-0 i paus var förstås ingen katastrof, det fanns gott om tid att vända på matchbilden, men när det redan i den 53:e minuten kunde hemmalaget bli desto bekvämare. Ett riktigt kanonskott i krysset från 25 meter gav Sirius en enorm uppförsbacke som man skulle få svårt att vända på.

Efter 2-0-målet kunde Sirius dock börja jobba sig in i matchen spelmässigt mer och mer, och hade mer boll än man haft under någon annan del av matchen. Det  betydde dock inte att man närmade sig någon mirakelvändning, målchanserna lyste med sin frånvaro och skärpan i aktionerna fanns inte riktigt där. I den 73:e minuten kunde istället hemmalaget rinna igenom i mitten igen efter ett par eleganta finter och ett väggspel, och i samma läge som vid 1-0-målet bara lägga in 3-0-målet. Dessförinnan hade Ingrid Wixner visserligen tack vare ett furiöst jobb jagat fram en het blåsvart målchans, men matchen var mer eller mindre död. Det var inget snack om att det var de rödklädda som hade koll på den här matchen, och 3-0-segern var både rättvis och relativt ohotad. Sirius var inte riktigt där trots det högljudda stödet från drygt 30 tillresta supportrar, och får ladda om och ta nya tag till hemmamatchen mot Jitex nu på lördag, när serien vänder.