Svag första halvlek sänkte Sirius

Sirius ryckte upp sig i andra halvlek och skapade en hel del kvitteringslägen, men lyckades inte rädda upp en svag första utan fick se sig besegrade med 1-0 av toppkonkurrenten IFK Norrköping inför 6769 åskådare på Studan.

Efter en rakt igenom stabil insats nere i Halmstad för en vecka sedan hade Sirius idag svårare att ta sig in i matchen mot IFK Norrköping hemma på Studan.

Man satte de flesta fötter rätt i försvarsspelet, men när man fick fatt i bollen gick det trögare. Matchens första halvtimme blev till en kavalkad av missade passningar och mottagningar, och bollen studsade sällan i blåsvart favör.

Bortalaget fick därmed kontroll över matchen, och kunde gå till snabba motattacker när Sirius tappade boll. Kontringarna var många, men Sirius rättade gång på gång till situationerna eller tvingade Norrköping till tidiga avslut från distans.

Så var det i alla fall fram till matchminut 29, då Sebastian Andersson fick löpa på en lång boll i djupled. Joshua Wicks lämnade både sitt mål och sitt straffområde för att bryta, men kom alldeles för sent till bollen och fick se Andersson ta med sig bollen åt vänster och passera in mot ett öppet mål. Ingen av de två hemspringande Siriusförsvararna nådde fram till bollen som rullade in i nät till 1-0 för IFK Norrköping.

Sirius kom igång mer och mer mot slutet av första halvlek, och när passningarna väl satt där de skulle hittade man igenom till några farligheter. Den klaraste målchansen hade utan tvekan Shkodran Maholli, som blev frispelad till vänster i straffområdet men ur halvdålig vinkel inte lyckades få bollen förbi mellan den utrusande Pekingmålvakten David Mitov Nilsson och dennes första stolpe.

Det var till slut ett besviket Sirius som gick in för pausvila med mycket att prata om.

– Vi har otroligt dåligt passningsspel i första halvlek, och sprider ut det på nästan samtliga spelare. Det var väldigt mycket enkla misstag, säger Thomas Lagerlöf.

– Försvarsspelet var ganska bra, vi vinner bollen i många lägen som vi vill ha den i, men sätter inte övergångarna och tappar bollen. Det blir otroligt hackigt och Norrköping får lätt kontroll på matchen.

Den andra halvleken blev en helt annan. Sirius började hitta rätt i sitt offensiva spel och skapade under ett par längre perioder tryck mot bortalagets mål. Ett med 1-0-ledningen ganska nöjt IFK Norrköping försvarade sig längre ned i planen, och gjorde det ofta bra, men Sirius målchanser skulle komma.

Bollinnehavet, skottstatistiken och antalet skapade hörnor dominerades av Sirius, men betydde inte så mycket när målen inte kom. Sam Lundholm testade och missade ett rappt avslut mot den första stolpen, Philip Haglund fick bollen på fötterna mitt framför mål men fick bara iväg en fösare i famnen på målvakten, och flera hörnor var nära att resultera.

En nick strax utanför, en som nickades undan på mållinjen, och Sirius fick fortsätta jaga. Både Christer Gustafsson och Stefano Vecchia såg ut att missa varsitt kryss med enstaka centimeter från distans, och Niklas Busch Thor fick Studan att kastas från hopp till förtvivlan när hans pressade avslut träffade stolpens insida, studsade i ryggen på målvakten och tillbaka över linjen, men tyvärr på fel sida av stolpen.

– I andra halvlek flyter det på, rytmen är tillbaka och vi har fått ner axlarna. Vi spelar ganska bra, det är inte så lätt att skapa mängder med målchanser mot ett så bra lag som Norrköping. Vi skapar chanser som definitivt kunde ha räckt till något mål, även om Norrköping försvarar sig ganska bra i eget straffområde, vilket också gör det svårt, säger Thomas Lagerlöf.

Men närmare än en stolpträff kom inte Blåsvart, som fick se sig besegrade för tredje gången på Studan den här säsongen. En bättre andra halvlek räckte inte för att återhämta sig efter en trubbig första, och nu är det nya tag som gäller inför en vecka om innehåller såväl en cupmatch borta mot Carlstad United på onsdag som nästa söndags allsvenska bortamatch mot Kalmar FF.