Straffmiss och stolpträffar stoppade Sirius

• App

Vad tre stolpträffar, en straffmiss och ett par jättelägen därutöver ger i fotboll? Tyvärr ingenting, fick Sirius erfara när man föll med 3-1 (2-0) mot Jönköpings Södra borta på Stadsparksvallen ikväll.

Det vill sig inte riktigt just nu. Ett revanschsuget Sirius fick en tidig kalldusch på Stadsparksvallen efter att hemmalaget skapat en hörna efter en minut, då Daryl Smylies vassa distansskott tippades ut över sidlinjen av en vaken Lukas Jonsson i Siriusmålet.

På hörnan styrdes bollen mot mål, där Jesper Arvidsson stod på rätt plats för att rensa undan. Han fick dock ingen vidare träff på bollen, utan skickade den rakt in i smeten i straffområdet. Där var Daryl Smylie alertast och skickade från nära håll in bollen i mål till en 1-0-ledning för hemmalaget.

Sirius kunde sedan föra spelet under den första halvleken, men skapade inte omedelbart några kvitteringschanser. Spelet gick lite för långsamt och ett med ledningen belåtet J-Södra behövde inte anstränga sig allt för mycket för att ligga rätt i positionerna.

Blåsvart försökte flytta upp sina positioner och hitta kombinationer på offensiv planhalva, men kom inte riktigt fram. Åt andra hållet kontrade Jönköpings Södra plötsligt snabbt efter en bollvinst på mittplan, och en snabb boll i djupled friställde Tommy Thelin med 22 minuter spelade. Han väntade in lagkamraten Dzenis Kozica, som fick bollen i höjd med straffområdet. Avslutet passerade både den utrusande Lukas Jonsson och den på mållinjen stående Johan Andersson och hemmalaget ledde med 2-0.

Shkodran Mahollis nick en bit över hade varit Sirius bästa chans fram till att man skapade en frispark precis utanför straffområdet. Den drog Stefano Vecchia klockrent i stolpen. 2-0 stod sig till paus, då Sirius fick chans att samla sig för en ny forcering i den andra halvleken.

Den kom också, i flera vågor. Nästan direkt i den andra halvleken skapade Sirius en hörna som kunde ha letat sig in åtminstone ett par, tre gånger innan bollen till slut rensades undan. Bollen stoppades på mållinjen två gånger innan Christer Gustafsson avslutade hela härligheten med matchens andra blåsvarta stolpträff.

Det var ett betydligt finurligare och mer fartfyllt Sirius som kom ut på planen i den andra halvleken. Särskilt under dess andra halva skapade man fler och fler målchanser, men målet hittade man ändå inte riktigt. Philip Haglund fick ett fint nickläge, men ingen vidare kraft bakom bollen, och Christer Gustafsson blev fri i straffområdet efter matchens finaste kombinationsspel men fick inte bollen förbi den utrusande Anton Cajtoft i J-Södra-målet.

Hemmalaget skapade ett bra läge i den andra halvleken, men den dödliga effektiviteten höll i sig. När Dzenis Kozica kom igenom och in i straffområdet från höger var Lukas Jonsson lite väl ivrig med att rusa ut för att möta honom, och när bollen passades in framför mål kunde Tommy Thelin efter att ha vunnit duellen med Oscar Pehrsson lägga in bollen i ett öppet mål.

3-0 efter 79 minuter kan kännas som ett oöverstigligt hinder, men så såg det verkligen inte ut idag. Under matchens sista tio minuter plus tilläggstid hann Sirius inte bara träffa stolpen för tredje gången i matchen när Jesper Arvidsson sånär kunde skruva in en frispark, utan också få in en reducering genom Stefano Vecchia. En av planens piggaste spelare vönde upp i straffområdet och skruvade in 3-1-målet i den bortre gaveln med fem minuter kvar av ordinarie tid.

Nästa jätteläge fick Shkodran Maholli, som efter ett inspel i straffområdet först avslutade på en täckande försvarare för att sedan få tillbaka bollen och en ny chans. Han tog bollen i sidled och försökte skicka upp den i det närmsta krysset, men missade med centi- snarare än decimeter.

Det var inte slut där, för när Stefano Vecchia fälldes i straffområdet en stund senare fick Sirius straff. Shkodran Maholli klev fram, men missade även den gången, en svag straff som Cajtoft kunde rädda med benen efter att nästan ha slängt sig förbi bollen.

Tre stolpträffar, en straffmiss och ytterligare ett par jättelägen därutöver ger ju som bekant inga resultat i målprotokollet. Därför blev det en 3-1-förlust för Sirius mot Jönköpings Södra borta på Stadsparksvallen ikväll. Thomas Lagerlöf är kluven.

– Det är två delar. Vi kom hit med ambitionen att hålla nollan så länge som möjligt, och det gick ju inte så bra. Vi försvarar alldeles för dåligt, det är två dåliga aktioner i första halvlek och vi blir straffade på båda två, säger han.

– Bortsett från det är jag riktigt stolt över grabbarna. Det är inte så lätt att möta J-Södra som ligger på försvar och hela tiden spelar på gränsen, men vi skapar väldigt mycket målchanser och trycker på och forcerar ända in i slutminuterna. Det är en riktigt bra insats och många spelare som gör det bra. Vi visar att det finns en väldig moral i det här laget.

Jämfört med den svaga insatsen mot Östersund senast fanns här, även om det blev ännu en tung förlust, betydligt fler positiva tecken.

– Det känns betydligt bättre idag när vi faktiskt har något att ta på och jobba vidare med. Fortsätter vi så här kommer det snart att vända, men vi måste skärpa till försvarsspelet. Det kan vi inte sticka under stol med, säger Thomas Lagerlöf.