Stort spelövertag men mållöst mot Athletic

AFC United har fått en mycket fin start på säsongen och låg efter fyra omgångar tvåa som ett av tre lag på 9 poäng. På Studan denna måndagkväll såg Solnalaget dock knappast ut som något topplag, när de under större delen av matchen blev ordentligt nedtryckta av ett dominant Sirius.

Efter en trevande start tog Blåsvart successivt över spelet mer och mer, och snart var bortalaget närmast permanent fastlåsta på sin egen planhalva, och kunde inte trots ihärdiga försök varken spela sig loss eller komma till några särskilt farliga kontringslägen. Lukas Jonsson kom långt ut från sitt straffområde och avstyrde lugnt och tryggt ett par situationer i sin superettandebut, men stod i övrigt sysslolös för det mesta.

Sirius kontrollerade händelserna och Athletic fick nöja sig med att försvara, men det är också något som Solnalaget har gjort väldigt väl så här långt i år. Bara ett insläppt mål på de första fyra matcherna talar sitt tydliga språk, och Sirius hade svårt att ta sig igenom ett välfogat brandgult försvar.

En hel del inläggslägen och ett par farliga hörnor utgjorde huvuddelen av lägena, men även ett par farliga distansskott av Kim Skoglund och Christer Gustafsson tvingade Joshua Wicks i bortamålet till fina räddningar nere vid sin högra stolpe. Närmast kom kanske Ante Björkebaum med en listig lobb från distans, men bollen passerade tätt över ribban och landade ovanpå målet.

– Första 10 minuterna kämpar vi lite med att få struktur, men sen får vi ordning på grejerna och kör. Det enda vi släpper till är egentligen en halvkontring som Lukas reder upp, och vi är bra i stort sett hela vägen fram till avslut. Vi har en hel del näralägen och skott som är okej, men inte riktigt någon bra kvalitet i de lägena, säger Kim Bergstrand på presskonferensen efter matchen.

– Det är samma sak i andra halvlek, vi släpper till en riktig målchans och det är när vi tappar bollen, annars tycker jag spelarna gör det fantastiskt bra i uppställt försvarsspel. Vi vinner tillbaka bollen snabbt och släpper inte till någonting trots att vi går framåt med mycket folk, fortsätter han.

Bortalaget var knappast nöjda med matchbilden i den första halvleken, och när den inte förändrades i inledningen av andra gjorde man två byten innan det ens gått tio minuter av den andra. Inga av Özcan Melkemichels åtgärder från tränarbänken lyckades dock vända på balansen ute på plan, bollen befann sig om möjligt ännu mer i Sirius ägo under den andra halvleken.

AFC United fick en riktig målchans i den andra halvleken, när man tog sig runt på högerkanten och ett långt inlägg mot den bortre stolpen nickades i ribban innan den kunde rensas undan av Siriusförsvaret. Det var en riktigt bra målchans, men också egentligen bortalagets enda sådana i matchen. Sirius fortsatte att mala på framåt, Dragan Kapcevic kom in och Johan Andersson fick göra säsongsdebut efter skadefrånvaron, men ingenting fick hål på ett vilt kämpande Athletic.

Det var inhopparna som kom närmast. Dragan Kapcevic fick i stort sett öppet läge vid den bortre stolpen på ett inspel längs marken, men avslutet täcktes undan i sista stund av en inglidande försvarare, Johan Andersson löpte sig ren i djupled men kom lite för sent för att lyckas peta bollen under den utrusande målvakten, och i slutminuterna kom Nicklas Maripuu fram och gick på avslut ur halvdålig vinkel när det kanske borde ha kommit en passning.

Sirius fick dock nöja sig med 0-0 och en poäng denna kväll, trots talande statistik som 17-5 i avslut och 10-0 i hörnor.

– Vi saknar kvalitet i sista passningen och avslutssituationerna just nu. Vi har någon boll som snurrar på mållinjen men är inte riktigt där än. Men jag tycker det såg ut som Sirius vill se ut i långa stunder, vi hittar inte den riktiga spetsen men det kommer. Om vi bara jobbar så här hårt och spelar den fotboll vi vill så kommer målen och poängen allt eftersom. Det var ett klart steg framåt mot ett bra försvarande AFC, det är inte lätt att möta så låga lag, sammanfattar Kim Bergstrand.