Storseger i säsongen sista match

Sirius åkte till Solna med revansch i sikte. Och revansch blev det. Med råge. I säsongens sista match i Elitettan besegrades AIK med hela 5 – 1 efter tre mål av Elin Åkerman, ett av Julia Lyckberg och ett av… Mikaela Björklund i hennes sista tävlingsmatchen i karriären.

Revanschlusten var definitivt på plats i dag. Sirius kopplade greppet från start, gick i hög press och kunde skrapa fram några halvchanser redan under matchens första sex-sju minuter, bland annat ett vasst skott från Ariam Berhane som visslade strax utanför bortre stolpen.

Och pressen skulle snart betala sig. Ett kort gästspel av AIK på Sirius planhalva följdes av en snabb omställning och när bollen hamnade hos en fri Elin Åkerman var det inget snack om saken.  Ett hårt skott tog vägen via målvaktens fingrar och in i högra krysset med 10 minuter spelade.

Sakta men säkert åt AIK sig in i matchen och även om det var Sirius som hade huvuddelen av spelet under första halvlek kunde hemmalaget hota med jämna mellanrum. Med drygt tio minuter kvar av halvleken blev hotet så pass reellt att ett skott tog i ribban och studsade ut till AIK:s Eldina Ahmic som kunde sätta kvitteringen i öppet mål.

Sirius skulle dock inte bli svaret skyldig. Fem minuter senare vände Emelie Magnusson ut och in på AIK:s försvar innan hon skickade bollen bakåt till en framstörtande Julia Lyckberg som dundrade in bollen till förnyad ledning.

Om den första halvleken var händelserik så var den andra den raka motsatsen. Åtminstone de 20 första minuterna. Sedan händer det plötsligt massor. Först ut var AIK som fick igång ett ordentligt flipperspel innan Emma Holmgren kunde suga tag i bollen. Sirius slog på en snabb omställning och kunde så när öka på ledningen. Den missen reparerades ganska snabbt när Emelie Magnusson minuterna senare skyfflade fram bollen till en snabbt löpande Elin Åkerman. AIK målvakt dök på bollen men fick inte fäste. Istället kunde Elin runda henne och rulla in 3 – 1 i öppet mål.

Även nästa mål skulle bli Sirius. Ett mycket märkligt sådant. AIK:s försvar var ute och reste på annat håll när Aisha Faiqi närmade sig målvakten i makligt tempo. Hon insåg att bollbanan var effektivt avskuren och duttade bollen sakta framför sig, mot en märkligt passiv AIK-målvakt, tills Elin Åkerman hunnit upp jämsides och kunde ta emot och vidarebefordra bollen in i maskorna.

Och ännu ett mål skulle det bli. Ett mål som inte kunnat regisseras bättre om det så varit en Hollywoodfilm. I den 89:e minuten gjorde nämligen Mikaela Björklund sitt sista tävlingsmål i karriären och krönte därmed sin aktiva karriär på bästa tänkbara sätt.

Årets Elitettan är därmed slutspelad och damerna har utan överdrift gjort en fantastisk säsong under ledning av Fredrik Bernhardsson.