Storseger efter rivstart på Studan

Sirius besegrade Örgryte med 4-1 (4-0) i en fantastisk match hemma på Studan och har nu skaffat sig ett ordentligt slagläge inför de avslutande tre omgångarna.

Det var egentligen inte mer än två knappt två minuter långa perioder i matchen som var verkligt avgörande. Sirius var starkare, hetare, kreativare och mer disciplinerade än Örgryte matchen igenom. Man var helt enkelt bättre på allt och hade fullständig kontroll på händelserna från start till mål. Men någon särskilt händelserik fotbollsmatch var det inte.

Det var efter knappt 9 minuter som det första målet kom. I andravågen efter en fast situation kunde bollen lyftas in i straffområdet en andra gång, och efter att Oscar Pehrsson kastat sig fram vid den bortre stolpen och fått sin nick räddad av målvakten kunde Jakob Bergman lägga in 1-0 i det öppna mål han serverades på returen. Sedan hann knappt avsparken slås innan Sirius hade vunnit bollen, Christer Gustafsson fått med sig den framåt och hittat Ante Björkebaum i djupled, som i sin tur kunde rulla in 2-0-målet innan matchklockan hunnit slå 11.

Nästa period inleddes i matchens 34:e minut. Alexander Nilsson fick skottläge vid straffområdeskanten och drog iväg ett avslut som tog på en täckande försvarares ben, tog en hög båge över målvakten och letade sig in i mål till 3-0. Avspark, bollvinst och minut 36 kunde antecknas i protokollet efter att Nilsson strax därefter kommit fram på vänsterkanten och slagit ett perfekt inspel längs marken som Ante Björkebaum som skjuten ur en kanon kunde rusa fram och stöta in till 4-0.

Sirius var utan tvekan det spelmässigt bättre laget, men också otroligt effektiva. Nästan allt gick i mål, samtidigt som försvarsspelet var det kanske allra mest imponerande i Sirius spel. Örgryte kom inte till över huvud taget och hade inte ett enda avslut under den första halvleken, och när man tog paus vid ställningen 4-0 var matchen så gott som avgjord.

– Spelarna gör ett fantastiskt jobb där ute i första halvlek. Vi får extremt bra utdelning, men det är också väldigt fokuserat och framför allt försvarsspelet är otroligt bra i första halvlek. Vi vinner bollen i bra lägen och kan spara lite kraft emellanåt, säger Thomas Lagerlöf på presskonferensen efter matchen.

Den andra halvleken blev en transportsträcka fram till slutsignalen, men nog skulle en kunna tänka sig en sämre transportsträcka att tillbringa 45 minuter på. Örgryte fick visserligen in en reducering med en dryg kvart kvar att spela, då William Atashkadeh vann en duell med Oscar Pehrsson och med ett av Örgrytes totalt två avslut i matchen kunde lobba in 4-1-målet. Men det här var Sirius kväll, Uppsalas kväll, och i en fantastisk stämning på Studan kunde Sirius defilera hem tre poäng som ger ett fantastiskt utgångsläge inför de tre avslutande omgångarna.

– Vi är inte helt nöjda med hur vi uppträder i andra halvlek. De gick ner på fembackslinje för att stänga matchen lite och lurade in oss i det, vi blev passiva. Det är mänskligt, men det blev lite väl mycket i sidled. Men i det stora hela var det otroligt stabilt och bra, och med publiken i ryggen känner man verkligen att spelarna får extra energi i första halvlek. Det är fantastiskt, säger Thomas Lagerlöf.

Blåsvart leder nu Superettan med fem poäng. Till Halmstad på tredjeplatsen skiljer sex poäng. Nästa måndag möts de båda lagen i Halmstad, och Sirius kan genom en seger där säkra en topp två-placering och därmed uppflyttningen till allsvenskan. Vi ses på Örjans Vall!