Sjunde raka segern i Ljungskile

Sirius tog på lördagen sin sjunde raka seger i Superettan genom 2-0 (1-0) borta mot Ljungskile SK. Dragan Kapcevic satte sitt fjortonde mål för säsongen och Ante Björkebaum utökade i andra halvlek när Blåsvart tog en välförtjänt trepoängare.

Sirius ägde bollen i matchinledningen på Uddevala Arena. Man spelade flera gånger igenom Ljungskileförsvaret för att sånär nå ända fram till avslut under de inledande minuterna, men bollen stack iväg i det efter det just avslutade regnet ordentligt blöta gräset.

Innan Blåsvart fick in skärpan i de avgörande passningarna fick istället Ljungskile matchens första stora målchans, då Patrick Hopkins träffade fel fötter med ett uppspel och hemmalaget snabbt kunde spela fram Tim Nilsen i djupled. Han stoppades upp strax utanför straffområet, där han gick på avslut. Bollen styrdes på Hopkins ben, men Lukas Jonsson var snabbt med på riktningsförändringen och stod för en fin reflexräddning.

Sirius fortsatte att styra matchen och snart fick man också utdelning för det. Efter 16 minuter överlappade Niklas Busch Thor Ian Sirelius på vänsterkanten och slog ett hårt, lågt inspel nedifrån kortlinjen. Dragan Kapcevic fick ta ett par steg bakåt för att komma till bollen, men skytteligaledaren fick ändå tillräckligt med kraft i avslutet med vänsterfoten för att passera LSK-målvakten August Strömberg vid den första stolpen och ge Sirius ledningen med 1-0.

Sirius fortsatte att mata på efter målet och skapade ytterligare några lägen, men efter en lång period av stor Siriusdominans hittade Ljungskile snart in i matchen. Hemmalaget lyckades hålla mer i bollen och började skapa problem för Sirius främst med ett av sina främsta vapen, fasta situationer. En hörna mitt i första halvlek höll på att leda till en kvittering, men efter tre avslutsförsök i ett kaotiskt straffområde, framför allt en cykelspark i stolpen av veteranen Hannes Stiller, lyckades Sirius med hjärtat i halsgropen lösa situationen.

Sirius höll ledningen halvleken ut, och den andra började på samma ganska jämna sätt som den första slutade. Ljungskile fick den första chansen när Tim Nilsen kom igenom från kanten och avslutade i burgaveln från halvdålig vinkel. Därefter var det Sirius tur att skapa kalabalik vid en hörna, då Ante Björkebaum bröstade bollen i ribban, men en stund senare skulle han få en ny chans.

Kim Skoglund frispelades i straffområdet av en elegant lobbpassning från Kingsley Sarfo och rundade den utrusande målvakten, men när bollen studsade ifrån honom fick istället Björkebaum öppet mål, där han bara hade att lägga in 2-0-målet efter 53 minuter.

Så länge Ljungskile orkade springa och jaga Sirius över hela planen var matchen fortsatt jämn, men en bit in i den andra halvleken började hemmalaget tröttna. Sirius fick mer och mer tid med bollen och kunde också skapa fler målchanser, som man kanske borde ha utnyttjat till att utöka ledningen ytterligare. Under matchens sista halvtimme kunde Sirius hålla i bollen och kontrollera läget relativt ohotade av ett slutkört motstånd på väg mot sin sjunde raka seger i superettan.

– Första halvlek är väldigt jämn och de sätter ett hårt tryck med sitt fysiska spel, men jag tycker vi står upp bra där och får ganska många bra kontringslägen. Vi gör ett riktigt klassmål och får lite lugn, och sedan tycker jag andra halvlek är riktigt bra. Vi gör ett tidigt mål och sedan har vi bollen i stort sett resten av halvleken, vilket är ett väldigt bra sätt att försvara sig på, säger Kim Bergstrand.

– 2-0-målet kommer efter ett par spelvändningar vi verkligen vill ha, och grabbarna gjorde verkligen en bra insats i andra halvlek i synnerhet. Ljungskile tröttnar, de spelar en väldigt fysiskt jobbig fotboll som vi hanterar bra, vi var illa ute någon gång men som helhet blir det ändå stabilt, fortsätter han.

Sju raka segrar är en smått otrolig rad, men elva omgångar och lika många tuffa matcher återstår i Superettan för Sirius del. Närmast har Blåsvart en ny bortamatch mot Degerfors nästa lördag.

– Nu gäller det att njuta av det här på bussresan hem och sedan skaka av sig det, behålla självförtroendet och så förbereda oss för nästa insats. Det går fort om man inte är på tå, säger Kim Bergstrand.