Sirius studsade tillbaka med besked

Sirius studsade tillbaka efter förlusten mot AIK med en stark insats och 3-0-seger borta mot Halmstads BK, där Elias Andersson öppnade målskyttet innan Shkodran Maholli fastställde slutresultatet 3-0 med två kanonmål i den andra halvleken.

Sirius inledde piggt och tog sig till flera tidiga lägen på Örjans vall. Christer Gutsafsson testade från distans och Stefano Vecchia fick ett läge vid straffområdeskanten, men en räddning och ett lite för högerriktat avslut stoppade Sirius från att ta ledningen redan efter ett par minuter.

En relativt tidig ledning blev det dock ändå, efter att Shkodran Maholli tagit sig runt på vänsterkanten i matchens nionde minut. Hans inspel träffade Philip Haglund på vaden framför mål, men där bakom kom Elias Andersson fram och tryckte in 1-0 för Blåsvart, hans första mål i Siriuströjan.

Det var en fartfylld inledning på matchen. Sirius var bollförande till att börja med och hade de första chanserna, och kort efter 1-0 var Stefano Vecchia nära att utöka när han vände inåt och sköt bollen rakt i stolpen, men Halmstad svarade snart upp.

Hemmalaget satte full fart framåt när man fick tag i bollen, hotade en del i djupled och fyllde på med folk i straffområdet när man fick chansen. Man skapade flera hörnor och kom till ett antal avslut, men de kom alla från distans mot ett tätt Siriusförsvar och en trygg Joshua Wicks.

Den första halvlekens andra halva blev efter att matchen stabiliserats något fattigare på målchanser. Sirius hade mer av bollen men också svårt att ta dig igenom ett kompakt Halmstad, som inte lämnade mycket plats att spela på mellan sina lagdelar. HBK avslutade å sin sida halvleken med fler avslut i statistiken, efter att ha hittat rakare vägar mot Sirius mål, men skapade aldrig några heta lägen. Avsluten kom nästan uteslutande från bortom 16-meterslinjen.

Det var sedan ett aggressivt och frenetiskt jagande hemmalag som kom ut till den andra halvleken för att försöka forcera in åtminstone en kvittering och en livsviktig poäng i bottenstriden. Man lyckades också flytta upp sina positioner, och kunde under delar av den andra halvleken anfalla mot ett Sirius som låg i försvarsställning långt ner mot eget mål. Hemmapubliken fick vittring och Halmstad försökte ihärdigt lirka sig in i straffområdet, men där var det tvärstopp.

Sirius hade hittat tillbaka till lugnet i försvarsspelet efter osäkerheten mot AIK senast, och kunde ju längre den andra halvleken led komma loss och gömma undan bollen allt mer på offensiv planhalva. Till slut kunde man också sätta inte bara en utan två spikar i kistan. Båda gångerna var det Shkodran Maholli som slog till.

Ett par avslutsförsök tidigare i matchen behövdes för att ställa in siktet, men efter 83 minuter hade Maholli till slut hittat precis rätt. Efter att ha fått bollen från Johan Andersson på högerkanten skar han in i banan, drev bollen mot sin försvarare och lade upp den på vänsterfoten. Från 20-talet meter curlade han sedan in bollen högt i det bortre hörnet, otagbart för HBK-målvakten Isak Pettersson.

Nästa gång han fick chansen var han lika skoningslös. Kim Skoglund hittade fram med en passning i djupled, Maholli tog med sig bollen och tryckte bort sin försvarare med axeln. Väl i straffområdet dröjde det bara ett ögonblick innan han vek vänsterbenet över bollen och skickade upp den stenhårt i det bortre krysset, till 3-0 efter 88 minuter. Sirius vann till slut övertygande i Halmstad.

– Det är en väldigt väl genomförd bortamatch, utan att briljera. Det var ingen sambafotboll där ute, men väldigt stabilt, säger Thomas Lagerlöf.

– Det fanns ändå en viss osäkerhet kring hur vi skulle studsa tillbaka efter prestationen mot AIK, och inledningen på matchen är ju jättebra. Vi skapar flera målchanser och borde kanske haft en större ledning. Sedan har vi en period där vi bjuder dem på lite för mycket omställningar och tappar övergångar, det blir lite för hattigt, men efter att ha pratat igenom det i paus och fokuserat på att inte öppna den typen av ytor för dem är försvarsspelet fantastiskt i andra halvlek. Vi har full kontroll hela vägen ut.

Det var en mycket stark laginsats, men också tre individuella prestationer från Blåsvarts HBK-fostrade anfallare som bäddade för segern.

– Det är fantastiskt fina mål av Shkodran, och även ett väldigt fint förspel till 1-0-målet när han trampar runt på kanten. Det är kul för honom att få komma till Halmstad och visa att han är en bra fotbollsspelare, säger Thomas Lagerlöf.