Sirius damer tar välförtjänt seger mot Sunnanå SK

Publiken samlade sig, vindarna blåste och kylan satte sina spår där filtar hade tagits fram bland åskådarna. Det var en kylig eftermiddag på Lötens IP. Men Sirius damer höjde temperaturen genom att ställa upp till dans med en hög försvarslinje och ett frejdigt anfallsspel från start.

Vi börjar vid minut ett där Sirius får börja med bollen, etablerar direkt ett passningsspel och dominerat bollinnehav mot vitklädda Sunnanå SK, ett topptippat lag mot ett annat. Matchen startade som Olof Unogård var inne på under torsdagen, en match med mycket kamp och bra försvarsspel.

Sirius började matchen klart bäst då man skapade hela sju chanser under första halvlek, Sunnanå? Ja de mäktade med en endaste målchans under samma period. Det var ett taktiskt välbalanserat och disciplinerat Sirius som verkligen ville vinna den här matchen.

Stina Melin vann bollar och drog fram på kanten, Mikaela Björklund och Sara Back styrde bakifrån. Julia Lyckberg och Malin Forssner stångades på mittplanen. Tempest Norlin skapade mycket och var väldigt aktiv, alltid högt upp i press, och hon vek aldrig ned sig, suverän attityd från nyförvärvet inför säsongen.

När halvtidssignalen tjöt så stod det fortfarande 0-0 mellan de två lagen men det var Sirius som gick in i omklädningsrummet med ett leende på läpparna.

Andra halvlek skulle visa sig starta på exakt samma sätt, med ett dominerat bollinnehav av det blåsvarta hemmalaget. Men så var olyckan framme, ungefär i mitten av andra halvlek så kolliderar Clara Ringmar med en Sunnanå-spelare efter en frispark som svävat in mot straffpunkten.

Matchen avbröts i flera minuter och jag tror samtliga på läktaren blev oroliga över situationen. Hon gjorde några försök att ställa sig upp men man gjorde bedömningen att hon inte kunde fortsätta, en korrekt bedömning. Hon bäddas ner i väntan på ambulans och enligt rapporter så var hon väldigt ”groggy” och det rör sig förmodligen om en hjärnskakning. In kommer utespelaren Märta Säfström och tar Claras plats i Sirius-målet.

I det här läget i matchen så backar Sirius hem lite, man vet att Märta inte är van i målet och att man måste göra allt för att hjälpa henne. Så man ligger lågt och försöker anfalla på kontringar. Detta bjuder så klart in Sunnanå i matchen som nu ser mestadels av bollen.

Men i den 85 minuten så vinner Stina Melin en boll vid mittplanen, hon drar iväg på kanten som hon gjort flera gånger under matchen men väljer denna gången att gå själv, kliver in i straffområdet och blir nedsparkad av Frida Karlsson i Sunnanå, solklar straff och domaren tvekar inte en sekund.

Upp kliver en smått nervös Julia Lyckberg, hon vet att det är i slutet av matchen och att ett mål nu gör en vinst väldigt trolig. Men inga tecken på nervositet kan ses när hon slår till bollen, rakt ned i hörnet, otagbart för Sunnanå-målvakten. Hon blir jätteglad, skuttar till och hennes lagkamrater omfamnar henne, sann eufori.

Sirius spelar av matchen, skapar några till lägen genom Wixner på högerkanten men domaren blåser av matchen efter ett gäng tilläggsminuter. 1-0 blir slutresultatet och det här om något var en välförtjänt seger, underbar attityd av Sirius-spelarna och en väl genomförd matchplan. Det syntes på tjejerna också som firade vinsten rejält efter slutsignalen, en oerhört skön vinst.

Intervjuer:

Jag delade några ord med målskytten Julia Lyckberg direkt efter vinsten och hon var väldigt glad över en välförtjänt seger.
– Det känns bra, vi kom rätt redan i första halvlek, vi hade en väldigt tydlig matchplan och den följde vi bra, berättar Julia.
– Vi låg rätt i försvarsspelet och det kändes tryggt. Sen så märkte vi att när vi kunde vinna bollen och ställa om så fanns det mycket ytor. Så att vi hade en riktigt bra känsla med oss in i halvlek.

Hon tycker också att andra halvlek kändes bra, men det var lite skakigt i de efterföljande minuterna efter att Clara fått kliva av.
– Jag tycker att vi börjar andra halvlek bra också, men sen blir vi lite skakiga när Clara gjorde illa sig och vi kommer hem lite, men jag tycker ändå vi skapar farligheter när vi väl kommer igång igen.

Julia säger att det inte var några större problem med att ha en utespelare i mål, det kändes ändå okej, spelarna pratade ihop sig under tiden man höll på med Clara.
– Vi snackade ihop oss och kom fram till att vi skulle hjälpa Märta så mycket som möjligt, så det var väl något vi snackade om på planen. Nu faller vi ett steg och sen tar vi pressen.

Hon är väldigt nöjd med målet men erkänner att det fanns lite nervositet i kroppen medan hon stegade upp för att ta straffen.
– Det var väldigt skönt, det var lite nervöst faktiskt för att det stod så mycket på klockan. Sen var det bra gjort av Stina att skapa läget, men ja det var riktigt skönt att få göra mål.

Även huvudtränare Olof Unogård fick svara på några frågor om segern. Han var oerhört nöjd med spelarna och lägger vinsten i stort sett på spelarnas attityd och disciplin.
– Det kändes som en cupseger! Jag har aldrig varit med om maken till den taktiska disciplinen vi visar i första halvlek. Sjukt imponerad av spelarna, de ska ha en stor eloge. Vi lade upp taktiken innan och vi pratade om hur de skulle agera och vi följde det till punkt och pricka.

Han är också väldigt nöjd med båda lagdelarnas insats i första halvleken.
– Vi skapar en sex, sju möjligheter i första halvlek och Sunnanå skapar i princip bara en. Jag tycker att vi är det bättre laget under hela matchen så även om målet kommer på straff så tycker jag att det är tre mycket välförtjänta poäng.

Olof säger också att lagets sammanhållning verkligen lyste igenom denna match där det blev så viktigt i och med skadan på Clara.
– Ja spelarna är jätteduktiga på att guida varandra och hjälpa varandra. Det är en ynnest att få jobba med dem. Spelarna är jätteduktiga på att hålla ihop taktiken en hel match igenom, har stort tålamod och stark disciplin.

På frågan om hur det blir med Clara och den rådande målvaktssituationen i laget så hoppas man att Emma snart kan börja träna för fullt efter sin hjärnskakning.
– Vi hoppas på att Emma kan börja träna för fullt snart igen. Det är klart att vi behöver se över ett ytterligare alternativ, om vi behöver låna in en målvakt från en annan förening eller hur det blir. Vi hoppas på att Clara mår bra, hon mådde lite bättre när ambulansen hade kommit.

Vinsten innebär att Sirius nu har fyra poäng efter två matcher. Man har även maximalt antal nollor hållna. Clara har gjort ett gediget jobb i frånvaron av Emma Holmgren och vi kommer uppdatera er om situationen när informationen blir tillgänglig.

IK Sirius 1-0 (0-0) Sunnanå SK
1-0 (88) Julia Lyckberg, straff.