Seger till slut i målkalaset

Sirius tog till slut en välförtjänt seger i höstens första seriematch. Assyriska besegrades med 5-3 (3-2) på Studan i ett målkalas där Blåsvart kom tillbaka trots en tappad 3-0-ledning. Dragan Kapcevic stod för fyra av målen och gick upp i skytteligaledning, och Moses Ogbu fyllde på med mål direkt i comebacken.

Sirius såg ut att gå mot en bekväm seger i sin första match efter sommarupphållet. Dragan Kapcevic satte 1-0-målet hemma mot Assyriska redan i matchminut 2 när han på uppstuds dunkade in Kingsley Sarfos inspel i nät med full kraft. 20 minuter senare höll han sig framme igen, då på en hörna där Niklas Busch Thor först tilldelades målet men, skulle det visa sig, bara hade skarvat Jesper Arvidssons hörna vidare till Kapcevic som var den som stötte bollen i mål.

Moses Ogbu visade framfötterna direkt i sin comeback i Blåsvart och hade flera farliga lägen tidigt i matchen. Till slut, efter 32 spelade minuter, kom målet som betydde 3-0. Han tog emot Alexander Nilssons passning utanför straffområdet, fintade vänster men tog bollen till höger och gick snabbt på avslut. Bollen tog först i stolpen, innan den studsade tillbaka på den liggande målvaktens rygg och fortsatte in i mål. Men mål blev det och Moses kunde återigen springa ut mot sektion A och fira med sina patenterade volter.

Så långt hade Sirius kontroll på matchen och spelade fin anfallsfotboll. En konstant aggressiv Assyriskapress lyckades man i matchinledningen allt som oftast spela förbi, och då fanns stora ytor att anfalla på. Men några minuter efter 3-0-målet kolliderade Johan Andersson med en motståndare och vankade av planen med smärtor i knät. Assyriska tog tillvara på läget med ett par minuter med en man mer på planen, och tog sig fram till dubbla hörnor. På den andra small det, då ett till synes vilset Sirius fick se Linus Malmborg smälla in reduceringen till 3-1 när bollen damp ned mitt i straffområdet.

Jakob Bergman kom in för att ta Johan Anderssons plats, men två minuter senare fick han se sig omsprungen av Daniel Sliper som fri med Lukas Jonsson fick på en elegant chipp till ytterligare en reducering, 3-2 med 41 minuter spelade. Plötsligt såg Sirius skärrade ut och fick allt svårare att hantera ett Assyriska vars självförtroende steg anfall för anfall.

– Vi har en period i samband med Johans skada där vi tappar all ödmjukhet och blir riktigt förvirrade. Fram till dess är det väldigt bra och stabilt, vi gör saker rätt, men så checkar vi ut ett tag. Man tar inte steget riktigt, vinner inte dueller. Framåt är vi helt okej hela matchen egentligen, men försvarsspelet är för dåligt, säger Kim Bergstrand.

När den andra halvleken började såg Sirius ut att ha fått ordning i leden igen, och Patrick Hopkins nickade strax tätt över på en hörna. Men redan efter 47 minuter kom istället kvitteringen till 3-3. Sirius slarvade med bollen och öppnade upp sig för Assyriska som med ett par snabba passningar hittade igenom till Tim Söderström. Fri med Lukas Jonsson rullade han in kvitteringen.

Strax därefter kom Assyriska nära ett ytterligare mål, men efter att det avslutet styrts tätt utanför stolpen vaknade Sirius ur sin dvala. Snart fick man återigen tag i bollen och kunde få någorlunda kontroll på matchen, särskilt efter att Kim Skoglund kommit in i spel efter 54 minuter. Dagens stora spelare var dock tveklöst Dragan Kapcevic. Efter en lång boll fram som Moses Ogbu petade vidare in i straffområdet kunde Ian Sirelius passa snabbt i sidled till Kapcevic som fullbordade ett hattrick genom att peta in 4-3-målet efter 58 minuter.

Han var dock inte färdig där. Efter 69 minuter var det Jesper Arvidsson som från sin vänsterkant hittade in till Superettans nye skytteligaledare där han tog emot bollen, vände runt sin försvarare och skoningslöst dunkade in mål nummer fyra i matchen, och säsongens tolfte, till 5-3. Där och då kändes matchen, för andra gången, så gott som avgjord. Denna gång höll Sirius också koncentrationen uppe matchen ut. Såväl Ante Björkebaum som Moses Ogbu missade öppna lägen under den andra halvleken, med chippar strax utanför varsin stolpe, och chanser för ytterligare mål saknades heller inte i övrigt (åt något håll), men Sirius stod till slut som rättvis slutsegrare i en smått bisarr målfest.

– Vi får vara glad att vi kan ta oss samman, Kim kommer in och får lite ordning och reda och Dragan visar klass. Det känns jättebra. Vi lär oss mycket av det här, vi tappar koncentrationen men återigen är vi starka nog att kunna vända på en matchbild. Jag vet inte när vi vann fyra raka sist heller, så det är väldigt positivt, säger Kim Bergstrand.

Matchens förgrundsfigur Dragan Kapcevic är även han nöjd med hur Blåsvart reser sig efter tappet mitt i matchen.

– Vi slappnar av lite och tappar matchen helt. De kommer upp i 3-3 och vi får kämpa för att vinna, men det viktigaste är att vi gör det. Det är väldigt starkt mentalt att vi inte viker ner oss, och jag tycker vi vinner välförtjänt, säger han.

Fyra mål i en och samma match gjorde han för första gången i karriären.

– Det är faktiskt första gången på elitnivå jag gör det, det känns bra att målformen håller i sig. Men det är bara att fortsätta jobba på och vara ödmjuk som jag gjort under den här tiden i Sirius. Det viktigaste är att vi vinner matcherna.