Säker Siriusseger i Svenska Cupen

Vid rodret från första minuten till den sista. Det är den enkla sammanfattningen av gårdagens cupmatch på Lötens IP. Sirius tog kommandot från start och tillät inte Ljungskile att bygga upp en enda allvarlig målchans. Segersiffrorna skrevs till slut till 2 – 0 efter en i stort sett konstant belägring av Ljungskiles planhalva.

Redan efter tre minuter låg bollen i maskorna bakom Ljungskiles keeper Simon Forslund, men målet underkändes för offside. Dragan Kapcevic startade på topp och var den som föste in bollen efter att ha fått den i present av Kingsley Sarfo. En Sarfo som var överallt på planen samtidigt under och ställde till ungefär hur mycket besvär som helst för Ljungskile.

Kingsley var på ett strålande spelhumör och slet som ett djur matchen igenom. Trots att både han och flera andra skottade på mot en hårt jobbande Simon Forslund i Ljungskiles mål skulle det bli en debutant som efter halvtimmen spelad äntligen lyckades punktera bortalagets nolla.

I ett mönsteranfall – häng med nu – drev Christer Gustafsson upp bollen på mitten, hittade Stefano Vecchia som lämnade tillbaka till CG två meter senare, som i sin tur skyfflade ut bollen till en framstormande Kapcevic på vänsterkanten, som lyfte in bollen i boxen till CG för skarvning till Kalle Larsson. Larssons skott kom på retur och landade hos Stefano Vecchia som i sin första tävlingsmatch på hemmaplan fick göra årets första tävlingsmål hemma för blåsvart. Många moment där.

Sirius spelade ut hela registret inför de drygt 800 besökare som tagit sig till ett kylslaget Löten men fler mål skulle det inte komma under den första halvleken, trots att det fanns kvalificerade bud på fyra-fem mål. Desto fortare gick det i den andra halvleken. Sirius andra och sista mål för dagen kom sex minuter in i andra när dagens gigant Kingsley Sarfo höll sig på plats mitt i boxen. Stefano Vecchia fick bollen serverad av Christer Gustafsson ute på högerkanten och skickade in den i stormens öga där den via ett Ljungskileben landade hos en felvänd Sarfo som iskallt vände upp och dundrade in den vid stolproten otagbart för Simon Forslund.

Forslund storspelade för övrigt i Ljungskilemålet och såg på egen hand till att hålla förlustsiffrorna nere för Ljungskile som fick resa hem med ännu en förlust i gruppspelet. En som hade en betydligt lugnare dag på jobbet var hans kollega Josh Wicks i hemmamålet, där han debuterade i Sirius, i tävlingssammanhang, genom att hålla nollan.

– Det känns bra att ha klarat av tävlingsdebuten, säger Josh. Det var i ärlighetens namn inte särskilt mycket att göra när det kom till ingripanden. Vi spelade bra och hade kontroll över matchen från början till slut. Det är väldigt tillfredsställande att få spela bakom ett så välorganiserat och tryggt lag.

Gårdagens seger innebär att den sista gruppspelsmatchen kommande söndag, på bortaplan mot IFK Göteborg, blir direkt avgörande för vilket lag som tar sig vidare till kvartsfinalerna i Svenska Cupen, som spelas under den andra helgen i mars.