Säker 2-0-seger inför storpublik

Sirius herrar besegrade IFK Värnamo med 2-0 (1-0) inför 6 234 åskådare hemma på Studan efter att Moses Ogbu och Jakob Bergman satt varsitt mål och lett Blåsvart mot en ny säker trepoängare.

Mönstret har varit detsamma i nästan alla matcher den här hösten. Sirius spelar 90 minuter fin och fullständigt kontrollerad fotboll och tar hem en säker trepoängare. På de senaste sju matcherna har Blåsvart släppt in ett enda mål – på straff i 1-0-förlusten borta mot Degerfors. Från öppet spel har man sju raka matcher utan ett insläppt mål, och fem av de matcherna har slutat i seger med 2-0. Så även kvällens match mot IFK Värnamo hemma på Studan.

Det var en fotbollsfest i ordets rätta bemärkelse; 6 234 åskådare och perfekt fotbollsväder skapade en fantastisk inramning på Studenternas och ett tidigt ledningsmål gav Sirius ett starkt grepp om matchen. Det var Moses Ogbu, med kaptensbindeln om armen i avstängde Niklas Busch Thors frånvaro, som trängde sig fram vid den första stolpen och med oklar del av kroppen tryckte in 1-0-målet på Kim Skoglunds välplacerade frispark redan efter 17 minuter.

Sirius kontrollerade sedan matchen under den första halvleken och hade i stort sett rakt igenom koll på läget. Värnamo stack visserligen upp i kontringar och avslutsstatistiken var relativt jämn, men med undantag för den gång då Kingsley Sarfo slog bort en passning och bortalaget fick in ett inlägg i straffområdet som sköts en bit över i öppet läge var det mest halvdana skott från distans som snyggade till siffrorna.

Sirius fick inte till några riktiga kavalkader av målchanser, men styrde tempot i matchen och passade tryggt runt bollen. Chanserna för ytterligare mål fanns utan tvekan där vid ett par tillfällen, men Värnamos målvakt Jonathan Rasheed stod för flera fina räddningar, bland annat när Ian Sirelius kom fri i straffområdet på en riktig smörpassning från Kingsley Sarfo.

Liksom ett par gånger till under matchens gång var Rasheed snabbt med på att komma ut och skära av alla möjliga skottvinklar, och stoppa Sirius från att få det där andra målet som skulle ge den extra lilla trygghet som en uddamålsledning inte riktigt ger.

Den skulle man till slut få ändå, men det dröjde till en bit in i den andra halvleken, närmare bestämt matchminut 55. Då kom Ian Sirelius runt på vänsterkanten och slog ett hårt, pressat inspel in framför mål. Bollen letade sig hela vägen fram till den bortre stolpe där Jakob Bergman rusade fram och i kamp med två försvarare kunde stöta in 2-0 i det öppna målet.

Värnamo höll sig kvar i matchen och gav inte upp förrän domaren blåste av efter 93 spelade minuter, men smålänningarna förmådde aldrig riktigt hota Sirius. Blåsvart höll ett stadigt grepp om matchen, och under de perioder man fick lägga sig på försvar klarade man i vanlig ordning även det med bravur.

En välförtjänt trepoängare blev det, och i ytterligare en av de sju återstående omgångarna är serieledningen säkrad. Sex stycken återstår att försvara. Närmast väntar ett kittlande toppmöte borta mot serietrean AFC United redan på tisdag.