Premiärseger efter Kingsleys dubbel

Sirius besegrade Djurgården med 2-0 (0-0) på bortaplan i den allsvenska premiären. Kingsley Sarfo stod för båda målen inom loppet av två minuter i början av den andra halvleken.

Det var ingen sprakande start på matchen från Sirius sida. Inför drygt 26 000 åskådare på Tele2 Arena, varav uppskattningsvis ett par tusen tillresta från Uppsala (knappt 1 000 på bortasektionen) var det som att det blev lite för mycket lite för snabbt för Sirius.

Hemmalaget inledde matchen med den energi som det högljudda stödet från tiotusentals supportrar kräver, och tryckte tidigt ned Blåsvart i försvarsposition runt eget straffområde. Djurgårdens stjärnglans – konstpassningarna från Kim Källströms vänsterfot och farten och frenesin från en skadefri Kerim Mrabti – var för en stund starkare än den från himlavalvets starkast lysande stjärna.

Bollen rullade snabbt på konstgräset, och när Sirius väl fick tag på den fick man inte hålla kvar vid den särskilt länge när bolltappen lades på hög. Men defensivt höll man ihop det, ett par bolltapp till trots hade Johan Eiswohld och Oscar Pehrsson i mittförsvaret stenkoll på DIF-anfallarna Engvall och Kadewere, och på kanterna var det stängt.

Djurgården kom till avslut fem gånger under den första halvleken, men några särskilt heta målchanser var det inte tal om. Magnus Eriksson såg ut att komma närmast när han försökte sig på en skarv med klacken i straffområdet, men Joshua Wicks i Siriusmålet kunde med lätthet plocka upp det skottet i famnen.

Framåt gjorde Moses Ogbu hästjobbet när han ständigt stångades med Djurgårdens mittförsvar, och fick frisparkar både med och emot sig halvleken igenom. När hemmalagets inledande press lagt sig kunde Sirius flytta upp spelet och skapa lite längre perioder av bollinnehav, och kom liksom hemmalaget till några avslutslägen utan att det blev mycket farligare än Stefano Vecchias distansskott som gick någon meter över ribban. Kingsley Sarfo dominerade stort var på planen han än befann sig och stod för flera fantastiska individuella prestationer, men i övrigt hade Sirius lite svårt att hitta rätt i passningsspelet.

”Nu går vi ut och spelar fotboll”

När matchen gick till halvtidsvila var det utan tvekan Djurgården som varit det bättre laget. Annat var det efter paus. Efter en nervös och lite för långsam första halvlek var axlarna nere och spelet mer avslappnat när Sirius gick in i sin andra allsvenska 45-minutare.

– Det var mycket anspänning i början, vi hade axlarna högt upp och blev stressade. Men vi hade tur att vi hade Niklas, Jeppe, Kingsley och någon till som var coola. Det var det enda vi pratade om  i paus egentligen, att nu går vi ut och spelar fotboll, och i de första två anfallen i andra halvlek visar vi vad vi vill och vad vi kan, säger Kim Bergstrand.

Riktig press på Djurgården fick inte Blåsvart förrän man skickat in bollen i mål. 53 minuter in på den allsvenska säsongen 2017 kom det första. Det var en lite brokig situation, där Djurgården flera gånger misslyckades med att rensa undan bollen och Felix Beijmo till slut träffade Ian Sirelius i ryggen med en rensning. Ian vände sig om och sköt ett snabbt skott mot mål, som Andreas Isaksson räddade med en benparad. På returen stod dock Kingsley Sarfo redo, och kunde på volley dunka in bollen till en plötslig 1-0-ledning för Sirius mitt framför den kokande bortasektionen.

Ett frustrerat Djurgården gick till omedelbar motattack efter avsparken, och straffades lika omedelbart för det. Efter ett misslyckat inspel fick Christer Gustafsson tag i bollen och kunde driva den åt motsatt håll. När han fått bollen förbi en framrusande Elliot Käck tog Stefano Vecchia över och kom tillsammans med Moses Ogbu i ett två-mot-två-läge mot Djurgårdens två enda kvarvarande försvarare. I precis rätt sekund släppte Vecchia sedan ut bollen till vänster, där Kingsley Sarfo tagit en lång löpning från egen planhalva. Han kom fri in i straffområdet och avslutade säkert intill den bortre stolpen. Två mål på en och en halv minut och den kollektiva sucken från hemmasupportrarna drunknade totalt i det gigantiska jublet från de blåsvarta.

Var det mer Djurgårdens match innan målen blev det en helt annan historia därefter. Sirius spelade med ett till synes orubbligt självförtroende, och rullade under perioder ut hemmalaget efter noter. Ibland sjönk man också ner på egen planhalva för att försvara sin ledning, men ju längre den andra halvleken led desto längre bort kom Djurgården från ett reduceringsmål. Gustav Engvall hade visserligen en småfarlig nick och ett halvdant avslut i bra läge, men Joshua Wicks agerade hur lugnt som helst, och när Haruna Garba i den 95:e minuten drog en slängnick strax över ribban, ett läge han kanske borde gjort något bättre av, var det ändå alldeles för sent.

Den andra halvleken präglades framför allt av att Sirius höll i bollen och Djurgården allt mer frustrerat jagade en briljant Kingsley Sarfo och drog på sig frisparkar till höger och vänster. Ante Björkebaum kom nära att utöka Sirius ledning ytterligare på en hörna i slutminuterna, men 2-0 räckte gott och väl för Blåsvart i en allsvenska premiären.

– Vi är framför allt ett väldigt bra lag, det visar vi idag. Allt stämmer inte riktigt, men man ser varandra i ögonen och man försöker ta ansvar. Vi jobbar väldigt hårt. Det är jag jätteglad för, säger Kim Bergstrand.

Redan på söndag väntar hemmapremiären mot IFK Göteborg, men laget får ändå ett par dagar på sig att smälta det som utspelade sig på Tele2 Arena på måndagskvällen innan man ger sig på nästa utmaning.

– Vi är lediga på onsdag, och sedan tar vi tag i Göteborg på torsdag. Så fram till dess kan vi få vara glada.

Matchens obestridliga huvudperson, Kingsley Sarfo, har all anledning att njuta.

– Första halvlek var tuff, men vi pratade igenom det i paus och andra blev mycket bättre. Det kändes helt fantastiskt att få göra två mål och att laget tog tre poäng. En jättebra inledning på säsongen.