Ny målkavalkad och seger på Studan!

Sirius herrar är fyra omgångar in i årets seriespel fortsatt obesegrade, och särskilt hemma på Studan verkar man ha hittat storformen, i alla fall vad gäller målproduktionen. I årets andra hemmamatch gjorde man nämligen precis som i den första tre mål framåt. 3-1-segern mot Brommapojkarna var stabil och odiskutabel, även om matchbilden inte i särskilt stor utsträckning liknade den som var i 3-0-segern mot Utsikten i hemmapremiären. Även om det fanns chanser för ytterligare mål var det denna gång inte en match som borde ha slutat med 6-7 Siriusmål.
– Det känns som att vi skulle ha gjort något mer på slutet, men det hade kanske inte speglat matchen. Vi hade fler målchanser än vad de hade, men att vi gör tre får vi definitivt vara nöjda med idag, sett till hur spelet såg ut. Förra året hade vi förmodligen förlorat den här matchen; vi spelar inget vidare, spelet hackar, vi förlorar en del dueller och så. Men någonstans så har vi lärt oss att det är viktigt att skydda det egna målet. Att man inte kan bjuda på mål, för det straffar sig. Så det gör vi bra, vi skyddar eget straffområde väldigt bra framför allt i första halvlek, sammanfattar Thomas Lagerlöf.

För att ta det från början så är det bara att konstatera att Erik Figueroa verkligen har skjutit in sig. Efter ett kanonmål från distans plus ett rökarskott i ribban från samma ställe mot Utsikten dröjde det idag inte ens 27 minuter innan han hittade rätt igen. På mer eller mindre samma tuva som han sköt ifrån sist fick han bollen från en framrusande Christer Gustafsson, och den här gången drog han till direkt med vänstern. Träffen var precis lika bra som sist, och bollen stack wobblande iväg mot den bortre stolpen där den med stor kraft träffade insidan av denna och fortsatte in i mål. Målvkten kunde bara slänga långa blickar efter bollen, och publiken på Studan kunde bara häpna och jublande se ”Figge” glida fram på knä för att fira ännu ett drömmål.

Redan innan ledningsmålet hade en matchbild hunnit sätta sig där Sirius som för det mesta på hemmplan var det spelförande laget. Allitd bollskickliga Brommapojkarna fick för det mesta koncentrera sig på att  ligga rätt och vänta på att Sirius skulle göra misstag, även om man då och då försökte sätta lite mer fart på händelserna genom att gå längre upp i planen och sätta de blåsvarta under press. Allt som oftast spelade Sirius relativt lätt över denna och kunde gå till anfall, men lite högre upp i planen kom då och då lite för enkla bolltapp som gav bortalaget kontringslägen. Backlinjen var dock fortsatt lika slipad i dessa situationer som i tidigare matcher under säsongen, och vann duell på duell runt eget straffområde. Faktum är att Brommapojkarna inte fick iväg ett avslut på hela den första halvleken. Sirius hade fyra stycken, och Christer Gustafsson kunde mycket väl ha utökat Sirius ledning när han sköt i öppet läge i straffområdet efter ett inspel från Kingsley Sarfo, men träffade halvmetern över målramen efter att ha avslutat lite i obalans. Bättre gjorde han det i ett liknande läge redan innan 1-0-målet, då han efter ett väggspel med Moses Ogbu kom med fart in i straffområdet, men den gången var en försvarares framslängda ben vad som stoppade skottet.

Sirius var utan tvekan det bättre laget i den första halvleken, även om det var lite trubbigt i kanterna. Det fanns dock en hel del man kunde göra bättre till den andra.
– I halvtid tänkte vi mest att vi behövde få ordning på vårat spel, vi skapade ganska lätt målchanser när vi gjorde lite av de saker vi hade pratat om på förhand, spela bort deras centrala mittfält på en sida och sedan hota på den andra sidan, men det var lite för få gånger vi gjorde det. Det var för mycket att vi gick tillbaka på bollsida och för mycket bolltapp egentligen, ganska onödiga sådana i lägen där vi inte var jättepressade, säger Thomas Lagerlöf.

Trots att det stundtals gått lite troll i passningsspelet var Sirius ändå sylvassa runt både runt offensiv och defensiv box, och det var vad som fällde avgörandet. Det tog bara sju minuter efter att det andra halvleken satt igång för Moses Ogbu att genom en elegant chipp över motståndarnas backlinje hitta fram till Stefan Silva, som med bröstet tog med sig bollen och säkert placerade in den intill den närmsta stolpen, säsongens första mål för fjolårets skyttekung.
– Så som andra halvlek blev, när vi fick 2-0-målet, så blev det mer att safea lite, hålla lite bättre balans och inte gå lika högt upp i press, för att få ordning på försvarsspelet när vi kände att offensiven inte var hundraprocentig, konstaterar Thomas Lagerlöf.

Bortalaget hade något mer boll i den andra halvleken än i den första, och fick till slut iväg tre avslut, men Sirius hade ändå kontroll på matchen andra halvlek ut. Även Moses Ogbu fick göra sitt första mål för säsongen, framspelad efter en löpning in mellan mittbackarna av en Johan Andersson som löpt med bollen fram emot straffområdet, då han fri rullade in bollen i mål via målvaktens händer i matchens 69:e minut. Det fanns ytterligare blåsvarta chanser, bland annat hade Stefan Silva en skarv på en frispark som tvingade BP-målvakten Davor Blazevic till en fin räddning, men tre mål verkar vara Sirius melodi på Studan denna säsong.

Matchen kändes förstås så gott som över efter 3-0, om den inte hade gjort det redan tidigare. Sirius hade utan att behöva glänsa något särskilt tryggt hållit ifrån sig BP på armlängds avstånd genom hela matchen. Men så plötsligt, tre minuter efter 3-0-målet, tog sig Vecchia Holmquist fram in i straffområdet från kanten och fick, kanske lite väl enkelt, trycka in bollen vid den första stolpen. Detta gav förstås BP ett visst mått av vittring, och Sirius sjönk ned något uinder matchens avslutande kvart, men någon större fara på taket var det egentligen aldrig. Matchen öppnade upp sig lite när BP gick framåt mer än tidigare, för varje halvläge BP kom till fick Sirius en kontring, och bland annat inhoppande debutanten Jonathan Lundbäck kom nära att kunna trycka in dagens fjärde Siriusmål.
– Vid 3-0 kände man att vi egentligen hade avgjort matchen, och att då direkt ge dem ett reduceringsmål som gav dem energi det var onödigt, för annars hade vi bra koll defensivt. Men det blev tre mål framåt och en ganska stabil seger trots ett knackigt spel emellanåt, får man väl säga, säger Thomas Lagerlöf.

Ännu en stabil Siriusinsats hemma på Studan skapar en mycket lovande trend, i motsats till fjolårets tröga hemmastart. Redan på onsdag ska hemmastyrkan dock prövas ordentligt, då Östersunds FK kommer på besök till Studan. Det blir ett tidigt toppmöte mellan trean och fyran i den ännu unga tabellen.
– Det blir ett helt annat motstånd, och vi måste definitivt höja oss jämfört med vad vi presterade idag. Men det är jag övertygad om att vi kan göra, för det här är kanske spelmässigt våran svagaste insats hittills. Det finns betydligt mer att ta av är känslan, säger Thomas Lagerlöf.