Mållöst när Sirius körde fast i Värnamo

Sirius herrar fick med sig en poäng hem till Uppsala efter 0-0 borta mot IFK Värnamo på söndagen.

Det haglade och solen lyste om vartannat på ett kyligt Finnvedsvallen när Sirius mötte IFK Värnamo på söndagen. Efter totalt 11-1 i Blåsvart favör i de två senaste bortamatcherna mot Värnamo verkade hemmalaget denna gång fast beslutna att inte släppa till ett dyft.

Värnamo packade ihop försvaret och låg lågt, men lyckades inte fullt ut i den första halvleken. Öppningar fanns det gott om, och Sirius hittade snabbt igenom vissa, men körde alldeles för ofta fast på nästa hinder. Hela den första halvleken böljade fram och tillbaka och präglades främst av ett lite slarvigt och hattigt passningsspel, där Sirius försökte äga matchen men inte riktigt fick till det och Värnamo aldrig riktigt heller lyckades ta vara på sina kontringslägen.

Ante Björkebaums vågade halvvolleyskott som tog en ytterskruv och drog någon meter utanför det närmsta krysset och ett snett-inåt-bakåt-spel från Värnamo som skickades en bit över fanns bland de mer nämnvärda målchanserna, men någon sambafotboll var det inte tal om på Finnvedsvallen.

Den andra halvleken inleddes med lite mindre Hawaii och mer ordnat spel, där Värnamo packade ihop sig än tätare och Sirius kunde flytta upp laget och få lite mer ordnat spel på offensiv planhalva. Ofta fann man sig dock utan alternativ när man väl närmade sig mål, och det blev mycket inläggsspel, något som Värnamos starka försvar försvarade sig väldigt väl mot.

Sirius försökte mer och mer att med ren kraft trycka ned motståndarna och forcera in bollen, men öppnade samtidigt upp sig bakåt när man flyttade högt upp i planen, och Värnamos två anfallare som hela tiden låg på lur där uppe gav Oscar Pehrsson och Patrick Hopkins mycket att jobba med. Ju längre den andra halvleken led desto snabbare gick bollen fram och tillbaka mellan de båda straffområdena, och även om Sirius anfall var längre blev Värnamos desto spetsigare.

– Vi hade inte skickligheten att slå sönder deras försvar. Vi försökte verkligen, sett till hur vi vill spela är det ett fall framåt jämfört med förra matchen, men vi hade inte skickligheten i alla moment för att skapa tillräckligt mycket. De kontrade mycket på oss, och det blir en svår balansgång där, säger Kim Bergstrand.

Två mot två-lägena blev många under den andra halvlekens slutskede. Allt som oftast gick Sirius mittbackar vinnande ur striden, men lägena kom också för hemmalaget. En lite träffsäkrare sista passning var allt som krävdes från Värnamo, men Sirius redde trots allt ut både konringarna och de fasta situationer man åkte på i slutskedet. Ett par gånger studsade bollen farligt runt i Sirius straffområde, sköts en gång tätt utanför och landade en gång ovanpå Benny Lekströms målbur.

– Man får räkna med att det blir någon kontring, men nu blev det något dumt bolltapp för mycket och vi hade inte riktigt balans på grejerna, säger Kim Bergstrand.

Sirius kom långt upp i planen men kom aldrig till några särskilt heta målchanser, Ante Björekbaum kastade sig fram på inläggen och några kombinationer inne i straffområdet nådde sånär fram till sina mål, men särskilt nära något avgörande kom aldrig Blåsvart i en match som ganska logiskt slutade 0-0 och kunde ha tippat över åt vilket håll som helst.

– I första halvlek spelar vi igenom dem, men då slarvar vi när vi ska göra genombrottet, och i andra halvlek är det tufft, de har ett bra lågt försvarsspel. Vi har några halvlägen sådär men vi kör fast lite. Jag skulle kunna önska att vi lossat något skott till. Vi försökte och gav det en ärlig chans men idag var vi inte tillräckligt bra, sammanfattar Kim Bergstrand.