Mållöst i tuff seriepremiär

Sirius fick med sig en poäng från årets seriepremiär efter 0-0 i en tuff drabbning borta mot Syrianska där man inte riktigt fick spelet att funka.

Seriepremiär mot Syrianska borta på Södertälje Fotbollsarena ger bra konotationer för Siriussupportrar efter 5-1-segern i motsvarande match i fjol, för på dagen ett år sedan. Var det någon som trodde att det skulle gå lika lätt den här gången så var det dock bara att omvärdera den inställningen rätt snabbt, den här gången var motståndarna nämligen inte ett lag som satts ihop veckan innan med en ny tränare som kom till matchen direkt från Arlanda.

Istället var det ett sammansvetsat, piggt och aggressivt hemmalag som mötte upp på den sträva konstgräsmattan som ligger inklämd mellan motorväg, hockeyarena och köpcentrum en bit utanför Södertälje. Sirius var lite trögstartade och hamnade då och då i trubbel på grund av Syrianskas stundtals rätt höga press, och påhejade av en entusiastisk hemmapublik vann de rödgula också en hel del närkamper, utan att sedan kunna gör allt för mycket av de bollar man vann. Det skapades ett par hörnor i matchinledningen, men annars var resultatet mest att Sirius fick börja om gång på gång, när man allt för ofta hamnade i tidsnöd på egen planhalva och skickade upp en längre boll, varav Syrianska vann de flesta. Inget av lagen kunde dock riktigt få fast bollen, som istället gick fram och tillbaka och fick tempot i matchen att bli relativt högt, om än utan någon vidare kvalitet.

Syrianskas aggressiva press var det som präglade matche, och även om Sirius jobbade sig in i matchen mer än vad man gjort i början så hade man svårt att spela sig igenom denna första press, och det blev en del bolltapp i inte allt för säkra lägen. Syrianska var dock inte tillräckligt bra för att kunna utnyttja dessa, och när det väl kom till kritan så var Sirius försvarsspel runt eget mål dessutom den bästa delen av blåsvarts spel denna annandag påsk. De gånger Syrianska lyckades skapa något någorlunda var det främst vid ett par fasta situationer, och de bästa målchanserna i den första halvleken hade ändå Sirius. När man väl lyckades spela sig loss fanns det vissa ytor, och när Moses Ogbu på Kalle Larsons inlägg fick gå upp och nicka vid den bortre stolpen hade han gott om tid att nicka in bollen på, men fick inte riktigt träff och skickade bollen strax utanför. Annars hade man liksom hemmalaget en hel del fasta situationer där man kunde hota, och båda lagen fortsatte att köra på i samma hjulspår i en match som mer än något annat förmedlade stresskänslor till publiken, med många bolltapp och stressat spel.

När Sirius kom ut till den andra halvlekene gjorde man det trots allt med fortsatt mållöst och vetskapen om att man hade haft den första halvlekens bästa målchanser i ryggen, det fanns gott om tid att ta tag i matchen på. Man kom också ut ur omklädmningsrummet med betydligt bättre fart under fötterna och kunde direkt på avspark kombinera sig fram mycket fint på offensiv planhalva ända fram till Christer Gustafsson som sånär kunde bryta igenom försvarslinjen. Syrianskas ursinniga press tröttnade dock aldrig, och efter några pigga Siriusminuter kunde hemmalaget återigen sätta blåsvarta spelare i tidsnöd gång på gång. Den andra halvleken blev om möjligt ännu mer sönderryckt än den första, när inget av lagen kunde få igång något långvarigt ordnat spel och Sirius hade svårt att spela sig igenom Syrianskas press. Istället för att tröttna tryckte Syrianska dessutom fram mer och mer ju längre matchen led, och satte under perioder ett ganska stort tryck på Sirius. Ända fram till de där riktiga kanonchanserna kom man dock inte, de sista passningarna gick inte riktigt fram. Sirius tog sig till ett par lägen även i den andra halvleken, framför allt då Stefan Silva kom igenom efter snyggt kombinationsspel och hade chansen att skjuta från nära håll, men när han istället valde att spela i sidled till Moses Ogbu satt passningen inte riktigt där den skulle, och istället för öppet mål för Moses rann bollen och chansen iväg.

När Syrianska forsade fram med två man mot en i straffområdet var inlägget som kom in alldeles för långt, och under matchens absoluta slutminuter kunde Sirius till slut lugna ned tempot och rulla mer boll än vad man gjort under andra halvlek i övrigt. Man gjorde ett par försök att få in ett avgörande mål, men när bollen rann ut till hörna efter 95 spelade minuter blåste domaren av matchen. 0-0 i en inte särskilt välspelad match där inget av lagen var allt för nöjda med en poäng, men det var sett till matchbilden det rimligaste resultatet. Målchanserna haglade inte direkt på Södertälje Fotbollsarena.