Magisk kväll på Studan när förlustsviten bröts

Efter sju raka förluster vände det äntligen för Sirius, som besegrade Djurgården med 2-0 (1-0) på Studenternas på söndagen inför 6 492 åskådare.

Sirius gav sig in i matchen med en kampvilja och en frenesi som snabbt smittade av sig på matchen. Djurgården drog upp tempot i sitt spel, publiken på båda sidor hängde med och det blev en intensiv inledning på den första halvleken.

– Vi har utnyttjat de här två lediga veckorna på bästa sätt, grabbarna har fyllt verksamheten med energi igen och vi tog med oss den ut på plan. Det var verkligen dedikerat, hårt jobb som lag rakt igenom, säger Thomas Lagerlöf.

Bortalaget stod för merparten av det etablerade anfallsspelet, men utan att komma till några vidare målchanser. Sirius vände på spelet när man fick chansen och försökte snabbt hitta in mellan och framför allt bakom Djurgårdens lagdelar, och på så sätt kom man till betydligt fler tidiga avslutslägen.

Allt kom från distans, först relativt ofarligt genom Christer Gustafsson men när matchklockan precis passerat 10 minuter hade Andreas Isaksson i DIF-målet fått svettas såväl från Elias Anderssons pressade avslut som Shkodran Mahollis två rökare, en strax över och en i nävarna på målvakten.

Det böljade en del fram och tillbaka. När det gick fort framåt för Sirius fick Djurgården lägen att svara med samma mynt, och det var i de här omställningarna som bortalagets främsta farligheter kom. Tinotenda Kadewere vann en löpduell i djupled och rullade fri framför mål bollen strax utanför, och en stund senare kunde Gustav Engvall vända bort Kalle Larson i straffområdet och avsluta från nära håll, men Joshua Wicks räddade med en utsträckt vänsterhand. Ett inlägg där Wicks och Oscar Pehrsson båda försökte ta undan samma boll höll på att ställa till det, men Niklas Busch Thor rensade istället undan framför mål, och Wicks stod för ytterligare en vass räddning på en nick en stund senare.

Mot slutet av den första halvleken lugnade spelet ner sig en aning och målchanserna duggade inte lika tätt. Båda lagen kunde lugna ner spelet och bevaka sina intressen, men bollinnehavet dominerades allt mer av bortalaget. Sirius låg lågt och man låg rätt, men man gick också med full kraft in i varje duell, jobbade stenhårt och fortsatte att hitta omställningslägen.

– Vi hade gjort en smärre förändring i den defensiva formen för att anpassa oss efter det spelarmaterial vi har tillgängligt, och det satt inte klockrent men näst intill. De skapade inga farligheter så länge vi låg samlade, utan det var några omställningar i första halvlek som blev farliga. Det lägre försvarsspelet var väldigt väl genomfört, vi flyttade laget oerhört snabbt i sidled framför allt, säger Thomas Lagerlöf.

Allt det där gav till slut utdelning, precis innan halvtidspausen. En snabb krossboll till högerkanten gav Kalle Larson ytor och ett inläggsläge. Bollträffen var inte perfekt, inlägget studsade ett par gånger på vägen genom straffområdet, men kanske var det också därför det letade sig igenom. I straffområdets bortre del dök Alexander Nilsson fram och kunde med en ny halvträff studsa bollen vidare in i mål intill den bortre stolpen.

Att få in det 1-0-målet strax före paus med en så pass tung resultatmässig period i ryggen stärkte förstås Sirius, men påverkade förstås också matchbilden i den andra halvleken. Efter en pigg Siriusinledningen tvingades bortalaget ta tag i taktpinnen och inleda en allt mer desperat jakt på ett kvitteringsmål.

Det var inte så att Djurgården helt saknade möjligheter, man belägrade under perioder Sirius straffområde med hela laget och lite till, men Sirius försvarade också sitt eget mål med hela sin samlade frustration och revanschlusta från sju raka förluster. Bortalaget matade inlägg på inlägg, och Jacob Une Larsson fick ett öppet avslutsläge där han skickade en studsande boll över ribban från nära håll, men annars lyste avsluten med sin frånvaro. Sirius fick undan boll på boll.

Elias Andersson var pigg matchen igenom, och när han efter 72 minuter drev bollen fram mot straffområdet kom det plötsligt ett ryck. Han tog bollen med sig på utsidan av djurgårdsförsvaret, runadade högerbacken och skickade ett inspel längs med marken in framför mål. Andreas Isaksson nådde inte bollen, och när Elliot Käck skulle rensa undan vid den bortre stolpen räknade han inte med att Stefano Vecchia skulle komma framrusande bakom ryggen på honom och peta in bollen till 2-0 i det öppna målet.

Djurgården försökte fortsätta att trycka på men hade svårt att ta sig till lägen. Som farligast blev det istället när Sirius vände på spelet. Redan innan målet hade Christer Gustafsson både fått en knuff i straffområdet och nickat klockrent i ribban på en hörna. Shkdoran Maholli stångades med och skapade stora problem för djurgårdsförsvaret med sin rena fysiska närvaro under hela matchen, och fick fast bollen gång på gång. Han skapade lägen såväl för sig själv som för Stefano Vecchia och Elias Andersson, men Sirius förmådde inte riktigt stänga matchen helt och hållet med ett tredje mål.

När Joshua Wicks rev upp sin vadskada med några minuter kvar av ordinarie tid fick en ouppvärmd Lukas Jonssons ställa sig i Sirius mål, och det gjorde han på ett lika stabilt sätt som Wicks dessförinnan. En vass räddning fick han göra, då han rusade ut och täckte undan Gustav Engvalls avslut, och Sirius höll undan utan några allt för stora bekymmer under den sju minuter långa tilläggstiden.

– Vi vinner helt rättvist. Vi har fler farliga målchanser än vad de har, bör ha en straff på CG och har en nick i ribban. Vi har jobbat mycket med att spela bollen mer framåt och slå ut lagdelar oftare, och fick väldigt bra betalt på det. I andra halvlek är det kanske lite oskicklighet men också mycket trötthet, för vi borde såklart ha gjort trean på alla omställningar vi har, säger Thomas Lagerlöf.

Att äntligen bryta sviten, slutligen nå det inför säsongen uppsatta målet på 36 poäng och definitivt säkra det allsvenska kontraktet nästa år var förstås oerhört betydelsefullt.

– Det är klart att det är väldigt bra att få den här segern med tanke på omstarten och all energi vi fått in i verksamheten, där spelarna har bidragit på ett enormt bra sätt. Hade vi inte fått med oss ett resultat den här gången heller hade det varit jobbigare att starta om imorgon, säger Thomas Lagerlöf.

Tre matcher återstår, och nu vill man förstås avsluta på samma fina sätt.

– Vi måste bygga vidare på den energi vi har haft nu och fortsätta jobba så hårt som ett lag, vara ett lag hela vägen igenom. Det blir första och största fokus, att fortsätta på det vi gjort nu med att alla bidrar, i varje träning och varje match hela vägen ut oavsett om man spelar eller sitter på läktaren, säger Thomas Lagerlöf.