Kryss i tät drabbning mot Hammarby

• App

Det blev en tät match på Studan i eftermiddag, där Hammarby dominerade den första halvleken och Sirius den andra. Slutresultatet skrevs till 1-1 efter att Sirius tagit ledningen tidigt genom Niklas Busch Thor, men Hammarby kvitterat strax före paus.

Blåsvart hade en jobbig första halvlek, där man inte riktigt fick spelet att stämma och det var bortalaget som kom till de flesta och bästa målchanserna. Ändå var det Sirius som tog ledningen.

I matchens 13:e minut förde Kingsley Sarfo fram bollen och chippade in den genom ett hål i försvaret, fram till Niklas Busch Thor. Siriuskaptenen tog emot och drog till ett lågt, pressat skott på halvvolley. Styrningen var inte bättre än att Hammarbymålvakten Ögmundur Kristinsson kunde få nävarna på bollen, men islänningen sjabblade till det och bollen slank in i mål ändå till 1-0 för Sirius.

Målet var känslomässigt förlösande efter en trubbig start på matchen, men gjorde inte att Sirius fick bättre ordning på spelet. Blåsvart hade något mer av bollen, men fick inte igång något vidare passningsspel. Istället för skönspel blev det mycket kamp och tuffa dueller på mittplan, och även om Sirius vann en hel del av dem lyckades man sämre än bortalaget med att sedan omsätta bollvinsterna i offensiva.

De tuffa duellerna gick i vissa fall över gränsen, som när Niklas Busch Thor sänktes av Bjørn Paulsens armbåge i huvudet och blev liggande på och utanför planen under flera minuer, innan man kunde konstatera att det ymniga blodflödet från det spruckna ögonbrynet var det enda men han ådragit sig.

Hammarby trivdes bättre med den matchbilden. Man skapade en del fasta situationer och skapade tryck mot Sirius mål genom att mata in inlägg, men var också farliga i djupled. Pa Dibba både nickade på en hörna och kom fri efter en djupledslöpning, men båda gångerna stod en återigen storspelande Joshua Wicks i vägen.

Trots att bortalaget var vassare såg Sirius ut att kunna sno med sig sin 1-0-ledning ända in i paus, men en sista hörna ändrade på det. Fredrik Torsteinbø hoppade högst vid den bortre stolpen i halvlekens sista ordinarie minut och nickade in kvitteringen.

– Det är ingen bra halvlek, vi kommer lite snett på det. Jag tycker inte att Hammarby gör så mycket som borde störa oss egentligen, men det studsar och flyger på planen och så får de press på oss. Vi tar inte konsekvenserna av det och fortsätter spela kort, när vi kanske borde spelat in bakom dem istället och låtit dem springa åt andra hållet. Det är ett fint förarbete till 1-0-målet, men annars en jobbig halvlek och det var en rättvis kvittering de fick, säger Thomas Lagerlöf.

Den andra halvleken såg helt annorlunda ut. Från första minut fick Sirius kontroll på bollen, kunde flytta upp spelet och spela fotboll på sina egna villkor. Dragan Kapcevic ersatte Johan Andersson i paus och började dra isär Hammarbyförsvaret på topp medan Moses Ogbu kom ut på kanten för att utmana därifrån.

– Vi kommer ut i andra halvlek och har pratat om att inte spela fast hos bollsida hela tiden, utan försöka komma in centralt så mycket som möjligt, och går inte det spela in bakom dem. Då tycker jag vi har full koll på matchen och kan stå högt upp och återerövra, spela mer som vi vill, säger Thomas Lagerlöf.

De sista 45 minuterna gick helt i blåsvarta tecken, och chanserna fanns där även om just det där sista lilla saknades i många situationer. Tidigt i halvleken stod Kingsley Sarfo för en elegant mottagning när han  plockade ned en lång passnings med utsidan av foten och fick en Hammarbyförsvarare att sätta sig på rumpan, och kunde sedan avancera mot mål. Avslutet från straffområdeskanten blev dock ganska tamt i famnen på Kristinsson.

Annars var Sirius hela tiden nästan där utan att riktigt nå hela vägen. Sarfo hade ett farligt inspel in framför mål som Dragan Kapcevic missade med en lilltås marginal, men närmare segern än så kom Blåsvart inte idag. Många delar saknades just idag, men ändå blev det 1-1 och en poäng mot ett formstarkt Hammarby.

– Vi är trötta och slitna nu och det saknas lite i genombrottsfasen, det är lite trubbigt och lite för mycket nästanlägen. Men vi kommer ändå dit och skapar dem, och med lite flyt får man till det. Andra halvlek är bra, det känns skönt att komma tillbaka och visa att vi kan resa oss även när det går lite knackigt emellanåt, säger Thomas Lagerlöf.