Händelserik 2-2-match mot Häcken på Studan

Sirius kvitterade två gånger om i den andra halvleken och tog en poäng genom 2-2 (0-1) mot BK Häcken inför 5324 åskådare på Studan, i en händelserik match som även präglades av en allvarlig skada.

Det spelades ingen dålig fotboll på Studan under den första halvleken, problemet var bara att den aldrig spelades särskilt många minuter i sträck. Sirius började självsäkert och med bollen oftast i sin ägo. I sina första matcher på Studan var Shkodran Maholli och Elias Andersson två pigga inslag, och Niklas Busch Thors närvaro på mittfältet efter axelskadan märktes tydligt.

Häcken försvarade ihärdigt och pressade stundtals högt, vilket störde Sirius uppbyggnadsspel, men Blåsvart fortsatte att äga bollen och försöka ta sig runt och igenom ett av seriens tätaste försvar. När man väl tog sig fram studsade dock bollen inte riktigt rätt i straffområdet, där Shkodran Maholli flera gånger nästan kunde få iväg avslut i farliga lägen men stoppades i sista stund.

När Häcken vann bollen gick det snabbt åt andra hållet, och plötsligt small det till. Niklas Busch Thor såg ut att ha bollen tryggt i sin ägo på mittfältet, men en plötslig glidtackling bakifrån fick honom på fall. Domaren viftade bort alla frisparksvädjande blickar och lät Häcken kontra. Bollen hamnade till slut hos Nasiru Mohammed ute till höger, och när han kom fram till straffområdet gick han på avslut. Bollen borrade sig in vid den bortre stolpen till 1-0-ledning för Häcken.

Om målet chockade Studan var det inget mot vad som hände några minuter senare. När Moses Ogbu hade bollen ute på vänsterkanten jagade Nasiru Mohammed ikapp honom bakifrån och kastade sig in i glidtacklingen, en bensax över Ogbus högerben. Foten vek sig och och Ogbu blev liggande i ett antal minuter innan han till slut bars av planen och kördes vidare till sjukhus med en fraktur på fotleden.

Efter att först ha delat ut ett gult kort använde domare Johan Hamlin avbrottet till att diskutera situationen med sina assistenter, och delade till slut ändå ut ett rött kort till Nasiru Mohammed. Stefano Vecchia kom in för Sirius, som snabbt skakade av sig händelsen och återgick till att jaga en kvittering.

Men det blev bara några minuters spel till innan nästa Häckenkontring plötsligt avbröts av att bortalagets Alexander Farnerud blev liggande med en befarad knäskada. Ytterligare några minuters avbrott och ett byte senare kunde spelet komma igång igen, och Sirius använde den sju minuter långa tilläggstiden så gott man kunde, men lyckades inte få fram de riktigt heta chanserna mot ett Häcken som trots en man mindre på planen spelade ett solitt och stundtals offensivt försvarsspel.

Den andra halvleken var bara två minuter gammal när Sirius fick slut fick utdelning. Ett inlägg från Christer Gustafsson gav Jesper Arvidsson öppet nickläge framför mål, och från nära håll kunde han sätta kvitteringen till 1-1.

Sirius dominerade sedan den andra halvleken och skapade fler och fler målchanser, medan Häcken aldrig riktigt fick något fotfäste efter kvitteringen. Bortalaget hade egentligen bara en period under de sista 45 minuterna där man kunde komma till lite längre anfall, men den utnyttjade man också på bästa sätt. En sned Siriusrensning efter 72 minuter gav bortalaget en hörna, och på den kunde reslige mittbacken Juhani Ojala hoppa högst av alla och nicka in Häckens andra ledningsmål i matchen.

Ett tungt slag för Sirius, men man hämtade sig snabbt. Shkodran Maholli hade försökt ett antal gånger att få hål på sitt gamla lag, och till slut lade han inga fingrar emellan. När bollen efter en tilltrasslad situation i den 75:e minuten flög upp framför mål vräkte han sig fram och nickade in 2-2.

Sirius försökte hitta ytterligare ett av sina många sena avgöranden den här säsongen, men just den här kvällen var det stängt. Häcken lyckades stänga igen framför Peter Abrahamsson i målet och få med sig en poäng från Studan.

– Det blir en väldigt konstig match, Häcken försvarar sig väldigt väl men vi lyckas ändå göra två mål. Vi släpper in en kontring som vi visste att de var farliga på, men det känns väldigt surt att släppa in en hörna, säger Kim Bergstrand, som direkt efter matchen vill vänta med att göra en djupare analys.

– Det är bra gjort att göra två mål och ändå ta med oss det, men det känns lite meningslöst efter vad som hände Moses.