Gedigen insats gav tung 1-0-seger mot Syrianska

Sirius herrar besegrade Syrianska med 1-0 (0-0) hemma på Studan efter att Ian Sirelius stått för en 50-metersrusch som ledde fram till att Stefan Silva gjorde matchens enda mål tidigt i den andra halvleken, innan Sirius spelade av matchen med en stabil andra halvlek, där de comebackande spelarna imponerade.

Sirius kom till en frejdig start på matchen när Syrianska kom till besök till Studan på söndagskvällen. Efter att ha gått till anfall direkt på avspark behöll man ett tydligt grepp om matchen under dess första femton minuter, med ett fartfyllt och inspirerat offensivt spel med en rad fina individuella aktioner. Såväl Ante Eriksson och Stefan Silva som Moses Ogbu och Kingsley Sarfo bjöd på fotbollsgodis tidigt i matchen, och Sirius kom gång på gång till nya anfall. Syrianska försökte presa högt, men blev överspelade och Sirius kunde sätta fart framåt med gott om yta att spela på. Johan Andersson hotade flera gånger med fart längs sin högerkant, och kom också till matchens första heta målchans när han kom i öppet läge i straffområdet och trots ganska snäv vinkel tvingade målvakten att tippa bollen utanför den bortre stolpen och till hörna. Annars handlade det om flera nästanlägen i ett tätt packat straffområde och ett par kaotiska fasta situationer.

Efter den första kvarten kom Syrianska till slut ur den blåsvarta rävsax man sutit fast i under matchinledningen och matchen öppnade upp sig något. Syrianska kunde få lite mer betalt för sitt presspel och komma loss för att börja anfalla själva. Till att börja med var det ett par bolltapp som öppnade upp för bortalaget, som kom till ett par inläggssituationer och skott utifrån, men efter ett tag började även bollinnehavet väga över i Syrianskas fördel.

Matchens kanske allra bästa målchans så långt tillhörde trots det Sirius, efter att Ante Eriksson tagit sig igenom i straffområdet och kommit ned mot mål kunde han spela in mot Moses Ogbu i mitten, som bara hade haft att raka in den i öppet mål om inte passningen passerat precis bakom honom när han rusade fram mot mål.

När halvleken led mot sitt slut hade ett Sirius som under en period haft svårt att få igång passningsspelet igen hämtat sig någorlunda, och kunde gå till halvtidsvila med ett stabilt 0-0-resultat och en allt som allt ganska jämn halvlek bakom sig. Efter den otroligt pigga starten fanns det mer att hämta i det blåsvarta anfallsspelet, och Syrianska visade tydligt att när man väl fått tag på bollen ger man inte gärna ifrån sig den i första taget.
– Första halvlek var ganska spelmässigt jämn, även om jag tycker att vi var lite bättre under våra bra perioder än de var under sina. Det var lite som vi trott på förhand, att Syrianska är bra i sitt anfallsspel och när de har bollen, men sämre på att försvara. Tanken var att vi skulle få dem att försvara så mycket som möjligt, och så länge vi klarar det under första 20-25 tycker jag att vi spelar bra, även om vi kunde skakat fram lite fler heta målchanser. Men Syrianska är skickliga, så när vi inte riktigt lyckas i vårt anfallsspel trycker de tillbaka oss i perioder. Det var ganska rättvist med kryss i paus kan jag tycka, säger Thomas Lagerlöf.

Syrianska började med bollen i den andra halvleken, och skulle också komma att bli det lag som tog initiativet under de inledande minuterna, men trots det tog det inte mycket mer än en minut innan Sirius hade tagit ledningen. Målet kom till efter en soloprestation signerad Ian Sirelius, som byttes in i den första halvlekens sista minut efter att Andreas Eriksson tvingats kliva av med ljumsksmärtor. Han tog tag i bollen en bit ner på egen planhalva, vände bort försvararen han hade i ryggen och satte igång en ursinnig 50-meterslöpning längs vänsterkanten som efter att han hoppat över en tacklande försvarare slutade i ett inspel till Stefan Silva i straffområdet. Hans försök till inspel vidare till Ante Björkebaum stoppades av en försvarares framsträcka fot, men i sin iver att försöka få undan bollen från målet passade försvararen i ett dråpligt misstag den rätt tillbaka till Silva, som bara hade att trycka in 1-0-målet från nära håll.

Syrianska var annars laget som inledde andra halvlek bäst mot ett Sirius som återigen fastnade i slarv och inte fick igång något passningsspel. Det gällde dock bara de allra första minuterna, Sirius jobbade sig snart in i matchen igen, och Ian Sirelius verkade inte känna sig färdig. Under en längre period fick Sirius återigen ett hårt tryck mot Syrianskas mål, och Ian både väggade med Ante Björkebaum för att sedan avsluta tätt utanför och nickade strax över på hörna. Sirius skapade återigen en längre period av tryck mot Syrianskas mål, och i den andra halvleken lyckades bortalaget aldrig ritkigt vända på matchbilden som man gjort i den första.

Även om det absoluta spelövertaget så småningom suddades ut fortsatte Sirius att hålla matchen i ett fast grepp under fortsättningen av den andra halvleken. Syrianska kunde gå till anfall, men de blev desperatare ju längre matchen led, allt som oftast korta och tog slut innan några större farligheter kunde dyka upp. Sirius blixtrade till framåt då och då och saknade inte chanser att utöka ledningen. Stefan Silva kom in i öppet läge från höger i straffområdet och fick tid att sikta in sig, men tog lite för långt tid att komma till avslut och fick bollen snodd av en försvarare, och hade en frispark som inte var långt ifrån att leta sig in. Framför allt kontrollerade dock Sirius händelserna på planen, och släppte knappt till ett enda avslut värt namnet från ett vilt jagande Syrianska under den andra halvleken. Under de absoluta slutminuterna skapades en del oroligheter i Sirius straffområde när Syrianska börjat lyfta långt, men nrä Andreas Andersson plockat det sista inlägget efter 94 minuter blåste domaren till slut av och Sirius hade tagit tre fräscha poäng.
– De gav upp sitt normala spel och hoppades att det skulle dimpa ner någonting, och då blir det såklart en del duellsituationer, men jag tycker Patrick och Larson sköter det fantastiskt bra. Även Larson som inte har längden att matcha med är han smart och går in med kroppen när det behövs. När Thor sedan kommer in och börjar dammsuga andrabollar där framför känns det relativt lugnt, även om jag såklart hellre sett att vi var på deras planhalva under de sista minuterna, säger Thomas Lagerlöf.
– Annars är vi jättenöjda med andra halvlek, vi pratar ihop oss lite i paus och Ian kommer in med farten och gör att vi kan utmana och komma runt mer. Första 35 är vi på deras planhalva hela tiden, och det man saknar är att vi gör 2-0, för då spelar vi väldigt fin fotboll och skapar lägen, då ska vi döda den här matchen. Leder man bara med 1-0 kommer det alltid bli så att det vaskas fram lite duellsituationer. Men en väldigt bra andra halvlek och en klart rättvis seger, tycker jag. Det är många spelare som gör bra prestationer.

Sirius stärkte i och med segern sitt grepp om tredjeplatsen i superettantabellen. Redan på lördag är det dags för en ny tuff drabbning på Studan då Ljungskile kommer på besök.