Favorit i repris när Sirius vände i Sundsvall

• App

För sin andra allsvenska match i rad vände Sirius ett 1-0-underläge till seger. Blåsvart vann med 2-1 borta mot GIF Sundsvall efter Philip Haglunds avgörande i den 93:e minuten.

Det var inget semesterrostigt Sirius som inledde matchen på Idrottsparkens av solen väl uppvärmda plastmatta. Det var Blåsvart som tog tag i taktpinnen i matchinledningen och som fick en ganska behaglig första tiominuters ingång i höstsäsongen. Hemmalagets fembackslinje var dock svårforcerad, och även om Moses Ogbu stångades tappert på de instick han nåddes av lyckades varken han eller någon annan i Sirius vaska fram någon riktigt ordentlig målchans.

Bortalaget däremot fick sig ett läge till skänks. 12 minuter in i matchen trillade bollen ned framför Christer Gustafsson i Sirius straffområde, och han hade bara att rensa undan den. När den felriktade rensningen oturligt nog gick rakt i gapet på en Sundsvallsspelare som snabbt sansade sig och kom till avslut räddade Joshua Wicks i förstaläget, men returen damp ned mitt framför mål och där kunde Jonathan Morsay ge hemmalaget ledningen med 1-0.

Hemmalaget tog över mer och mer av initiativet efter målet, och skapade snart ett antal chanser att utöka sin ledning. Sirius fortsatte att ha en relativt stor del av bollinnehavet halvleken igenom, men fortsatte också att ha svårt att såga sig igenom motståndarna. Istället tappade man flera gånger boll i farliga lägen, och det var GIF Sundsvalls kontringar och snabba kombinationer som visade sig vara vägvinnande under de första 45 minuterna.

Det var framför allt den kvicke GIF-anfallaren Linus Hallenius som gav Siriusförsvaret stora problem. Dels träffade han stolpens insida efter ett snabbt kombinationsspel in i straffområdet som avslutades med ett avslut med yttersidan, och dels kom han vid ett tillfälle i den första halvleken alldeles fri med Joshua Wicks. Hallenius hade gott om tid att sikta in sig, men ändå gick Wicks vinnande ur duellen genom att först reflexrädda avslutet och sedan även knipa returen.

Sirius målvakt fortsatte att rädda Sirius i den andra halvleken, när han räddade ett andra friläge från Hallenius. Han ryckte ifrån Kim Skoglund men lyckades inte runda Joshua Wicks, som knep bollen från anfallarens fötter. Dessförinnan hade dock Sirius, direkt på avspark, haft sitt dittills bästa läge i matchen. Moses Ogbu fick bollen i den bortre delen av straffområdet och drog till med ett skott på uppstuds mot den närmsta stolpen, som Tommy Naurin fick kasta sig bakåt och in i sitt eget mål för att rädda. Bollen hängde kvar i luften över mållinjen för någon sekund innan en försvarare kunde rensa undan bollen med ett nödrop.

Sirius spelade upp sig i den andra halvleken och tog över det mesta av chansproduktionen. Diego Montiel försökte från distans utan att träffa mål, och Moses Ogbu kunde ha friställt Montiel i straffområdet men passade på tok för brant. Sirius närmade sig dock, tog återigen över mer av bollinnehavet och var även om Sundsvalls kontringshot fortfarande fanns där mer kontrollerade i passningsspelet och minimerade de farliga bolltappen.

Till slut, efter att Sirius fått press på Sundsvall under en längre period och hemmalaget hamnat i försvarsposition långt ner mot eget straffområde, fick Jesper Arvidsson bollen en bit ut till vänster. Han försökte sig först på ett inlägg, som fastnade på den närmaste försvararen. Men bollen studsade tillbaka till Arvidsson, och när en försvarare halkade på väg mot bollen fick han fri lejd framåt. Arvidsson tog en touch och drog på ett skott från 20-talet meter som med en fin ytterskruv ställde GIF-målvakten Naurin, som stod i position för ytterligare ett inlägg. Bollen satt snyggt intill den vänstra stolpen och det var kvitterat till 1-1 efter 73 minuter.

Det var en jämn match som sett över 90 minuter kunde ha tippat åt vilket håll som helst, men efter kvitteringen var det främst Sirius som hade vittring på ett segermål. Moses Ogbu fick en riktigt bra chans kort därefter när han helt ensam kunde möta bollen som singlade ned mot målområdets ena hörn, men volleyavslutet med bredsidan som han försökte placera in vid den bortre stolpen gick en aning för långt åt höger och passerade stolpen med några centimeters marginal.

Snart rann Sirius alla anfallsförsök ut i sanden, medan hemmalaget skapade ett par fasta situationer i slutminuterna utan att komma till några målchanser. Matchen såg ut att sluta oavgjort när hemmalaget ägde bollen på mittplan i den 92:a och näst sista spelminuten, men så fick Moses Ogbu plötsligt en sista chans att gå till anfall. Han vann ett motlägg när en trött försvarare slarvade med bollen, och fick driva fram mot mål.

Med sig ute till vänster hade han Oscar Kindlund, som kom med fart och hade stora ytor framför sig, men Ogbu valde istället att hålla i bollen och omringades snart av tre försvarare. Ett felbeslut och en ganska hopplös situation vad det verkade, men inte för Moses Ogbu. När anfallet och matchen borde ha varit över vände han bort en försvarare, tunnlade de andra två i en och samma rörelse och var plötsligt förbi. En fjärde försvarare kastade sig in för en glidtackling och fick Siriusanfallaren på fall strax utanför straffområdet, men bollen hamnade hos Oscar Kindlund och domaren lät spelet fortsätta. Kindlunds avslut blockerades dock av den fjärde försvararen, som hunnit återhämta sig från tacklingen på Ogbu, och återigen verkade chansen att avgöra matchen ha passerat.

Philip Haglund höll inte med. Han hade smugit med i anfallet och såg hur Kindlunds blockerade skott flög upp i luften och var på väg att ramla ned strax innanför straffområdeslinjen. Sundsvallsförsvararen Marcus Danielsson såg samma sak, och klev fram för att rensa undan bollen, men eftersom Haglund kom med fart och hoppade in i volleyskottet i midjehöjd kom han först fram, och fick perfekt träff. Bollen seglade in intill Tommy Naurins vänstra stolpe och innebar att Sirius för den andra allsvenska matchen i rad hade vänt ett 1-0-underläge till seger 2-1, och precis som mot Halmstad på Studan var det Philip Haglund som avgjorde i den 93:e minuten.

Kim Bergstrand kan förstås inte vara annat än nöjd med moralen i laget.

– Det är bra gjort, och ingen slump. Vi är otroligt starka i huvudena och har bra fysik. Det är en riktigt bra laginsats. Det var inte så att vi spelade fantastisk fotboll, vi fick inte igång något större spel, men vi lyckades ändå vända på det genom hårt jobb och bra sammanhållning. Vår första halvlek är väldigt svag passningsmässigt, det blir jobbigt och vi åker på mycket omställningar. Josh håller oss kvar i matchen. Men vi håller ändå huvudena högt och är ganska coola i paus, hetsar inte upp oss i onödan, och sedan är vi klart bättre än dem i andra även om de också skapar någon målchans. Till slut kändes det som att var det något lag som skulle vinna så var det vi, trots att de ägde första delen av matchen. Det är jättebra gjort av truppen i en svår bortamatch, säger han.