Äntligen seger igen – efter drömfrispark

Sirius herrar stod på onsdagen äntligen som vinnare igen efter 3-1 (1-0) mot Syrianska hemma på Studan. Kim Skoglunds straffmål följdes upp av en riktig drömfrispark av Nicklas Maripuu innan Dragan Kapcevic avslutade målskyttet på tilläggstid.

Efter fyra matcher utan seger, tre raka oavgjorda matcher där Sirius inte lyckats utnyttja sitt spelövertag nog för att knipa de där så viktiga trepoängarna, var det något av en upp- och nervänd värld vi bjöds på på Studan denna onsdagkväll. Nu hackade spelet betänkligt och målchanserna var få, men då kom också såväl målen som den efterlängtade segern för Blåsvart.

Det började i något sånär vanlig stil, med ett Sirius som tog initativet i matchen och försökte driva på framåt. Syrianska var dock, till skillnad från många andra lag som kommer till Studan, inte särskilt intresserade av att bara lägga sig på defensiven. Hela den första halvleken blev därför mest ett utdraget ställningskrig där inget av lagen fick något riktigt flyt i spelet. Ordentliga målchanser blev det bara ett par stycken av åt vardera håll, och om matchbilden ändå såg ut att luta en liten aning till Sirius fördel var det kanske förutom ett något större bollinnehav tack vare det faktum att man trots det låsta läget tog ledningen efter 32 minuter.

De få sekvenser då det faktiskt öppnade upp sig kom framför allt till genom kantspelet, främst genom Sirius vänsterkant där Ian Sirelius syntes en hel del under de 75 minuter han var på planen. Det första riktigt välriktade inlägget kom dock från Kalle Larson på högerkanten, men när Ante Björkebaum kastade sig fram mot bollen missade han den och gick i backen efter att ha fått en tryckare i ryggen. Straff, bedömde domaren, och Kim Skoglund klev fram för att ta hand om den.

Ryggen mot bollen, vändning, ett par säkra steg framåt och pang ned i vänstra hörnet – straffen såg ut ungefär som de brukar när Kim Skoglund är ansvarig. Inget snack, 1-0 till Sirius och en skön ledning att ta med sig in i omklädningsrummet i halvtid.

Sirius började den andra halvleken piggt, och när Kingsley Sarfo gjordes ned precis utanför straffområdet sju minuter in uttryckte Nicklas Maripuu i sitt kroppsspråk ett visst missnöje över att inte få spela vidare på den fördel av bollen som Blåsvart faktiskt hade i och med hans inlägg mot Ante Björkebaum vid den bortre stolpen. Hur läget i så fall hade utvecklat sig är oklart, men den frispark som nu istället blev var hur som helst inget dåligt utfall.

Bollen låg precis utanför straffområdet, men också långt ut mot dess vänstra hörn, varför nog såväl målvakt som många andra väntade sig ett inlägg. När Nicklas Maripuu skakat av sig besvikelsen över den uteblivna fördelen och istället stegat fram för att slå frisparken var det dock inget snack. Det blev skott, och det blev mål. Frågan är om målvaktens förväntningar och därav följande utgångsposition ens spelade någon roll, där bollen satt i det närmsta krysset var den närmast klockrent placerad.

Maripuus andra mål på lika många matcher gav en trygg 2-0-ledning och andrum för Sirius som nu tog bättre kontroll på matchen än tidigare. Det började se ganska bekvämt och tryggt ut. Ett oturligt baklängesmål skulle dock snart ändra på detta. Med 60 minuter spelade slarvade Benny Lekström med bollen vid fötterna, fick den lite för långt ifrån sig och fick se Syrianskas Charbel Georges rusa fram och sno åt sig den och sätta reduceringen till 2-1 i öppet mål.

Vad som kanske kunde ha blivit en någorlunda bekväm resa fram till tre poäng blev plötsligt lite besvärligare, för reduceringen gav liv i Syrianska igen och plötsligt var matchbilden en helt annan. Nu var Sirius under press, stundtals kraftig sådan, och ett ursinnigt framåtrusande Syrianska tillät inte Blåsvart särskilt många utflykter utanför sin egen planhalva under den kommande tjugominutersperioden.

Ett par gånger blev det också riktigt farligt, Sirius räddades vid ett tillfälle av ett par turliga studsar och ett räddande ben någon meter från mål när ett inlägg skapade kalabalik framför Benny Lekström, men till slut red man ändå ut den värsta anstormningen och lugna ned och avsluta matchen på ett hyfsat tryggt sätt. Ett par fasta situationer på tilläggstid var Syrianskas sista desperata föresök, men istället kunde Sirius punktera matchen i dess femte och sista tilläggsminut. Ett inkast in i Sirius straffområde nickades undan av Niklas Busch Thor och hamnade vid Dragan Kapcevics fötter. Den inhoppande anfallaren satte full fart framåt, tog sig förbi både en och två försvarare under sin smått ursinniga 70-meterslöpning och rullade hur säkert som helst in 3-1-målet fri med målvakten.

Spelet hackade, men de tre poängen säkrades i en till slut såväl viktig som mycket härlig seger för Sirius del. På söndag väntar ett spännande bortamöte med nykomlingen Örgryte, som på sin fjärdeplats skuggar tredjeplacerade Sirius med lika många poäng efter sju omgångar i den så här långt otrolig jämna superettantabellen.